Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat, vineri, că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a aplicat amenzi în valoare de 950.000 de lei, iar Autoritatea Națională de Administrație Fiscală (ANAF) de 140.000 de lei în urma controalelor efectuate, până acum, la furnizorii de carburant din România. 

 

ANPC a aplicat amenzi în valoare de 950.000 de lei în urma controalelor desfășurate la furnizorii de carburant

„Aş vrea să fac o serie de precizări legate de rezultatele de până acum înregistrate în urma controalelor pe care instituţiile statului, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă, le-au efectuat în contextul creşterii preţurilor la carburanţi. Voi începe cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, care, în cadrul campaniei de verificare a practicilor comerciale aplicate de furnizorii de carburant din România, la nivel naţional, până astăzi, a finalizat verificările la peste 90 de staţii de distribuţie a carburanţilor, la care se adaugă şi sediul central al unei companii, care are în coordonare 215 staţii în total; repet, vorbim de rezultatele preliminare de la debutul declanşării acestor verificări. Nivelul amenzilor contravenţionale aplicate până acum de comisarii ANPC se ridică la 950.000 de lei", a afirmat Dan Cărbunaru la Palatul Victoria.

Oficialul a completat că, pe lângă aceste sancțiuni contravenționale, sunt și o serie de măsuri complementare. Acesta a prezentat și un bilanț provizoriu al acțiunilor ANAF pe aceeași temă, adăugând că instituția va reveni cu o serie de date noi după verificările în curs pe care le desfășoară, în acest moment, „la sediul unuia dintre furnizorii de carburanți din România, precum și la alte societăți”.

ANAF continuă verificările

„Au fost date şi zece avertismente, trei măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, două propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte, patru decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte deja aprobate, la care se adaugă şi ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de încetare a practicilor comerciale incorecte, un ordin adresat unei companii din România care a fost şi amendată în acest sens cu cea mai mare amendă pe care ANPC-ul o poate da, respectiv 100.000 de lei.

Citeste si:
Cărbunaru: „Compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor la...
Cărbunaru: „Compensarea la...

Ordinul, respectiv decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte, implică revenirea la condiţiile comerciale oferite de operatorul economic consumatorilor înainte de momentul modificării preţurilor, ANPC considerând că nu există temei pentru majorarea de preţ practicată de operatorii economici în ultimele zile. Controalele comisarilor ANPC continuă la staţiile de furnizare a carburanţilor din întreaga ţară", a declarat Cărbunaru.

„În privinţa rezultatelor comunicate de ANAF, s-au aplicat deja şase sancţiuni contravenţionale, în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării pentru suma de 1.250 de lei şi suspendarea pentru 30 de zile în cazul unui punct de lucru. Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activităţii pe o perioadă de o lună.

Citeste si:
Inspectorii ANPC i-au închis shaormeria lui Tzancă Uraganu. Ce a...
Inspectorii ANPC i-au închis...

Într-un alt punct de lucru, din judeţul Sibiu, s-a aplicat, de asemenea, amendă contravenţională în valoare de 2.000 de lei şi a fost confiscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru, din localitatea Dumbrăviţa, judeţul Timiş, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei.

Acelaşi lucru s-a întâmplat în judeţul Botoşani, unde a fost dată o amendă de 19.000 de lei şi s-a confiscat o sumă de bani. Aş mai adăuga aici sancţiunea dată la un punct de lucru din Otopeni, unde a fost confiscată, de asemenea, o sumă de bani", a detaliat Cărbunaru.

„ANAF va reveni cu completări după ce documentele solicitate operatorilor economici vor fi furnizate, respectiv: ponderea pe surse a aprovizionărilor de combustibil în primele zece zile ale lunii, import, achiziţii intracomunitare, achiziţii interne şi evoluţia preţurilor stabilite pentru staţiile proprii", a precizat el.

Citeste si:
Afterschool la standarde europene cu mizerie și mâncare expirată....
Afterschool la standarde...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.