Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a pierdut 3,5 puncte într-o lună după ce Rusia a invadat Ucraina, conform unui sondaj INSCOP realizat în intervalul 2-7 martie. Analiza arată stagnarea Partidului Social Democrat (PSD) și al Uniunii Salvați România (USR) și creșterea Partidului Național Liberal (PNL). Care este intenția de vot pentru partidele parlamentare, raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot? 

AUR a pierdut 3,5 puncte într-o lună după de Rusia a invadat Ucraina, arată un sondaj INSCOP

Este pentru prima dată după alegerile parlamentare din anul 2020 când AUR își inversează tendința de creștere din sondaje și scade în opțiunile de vot. Liderii AUR au avut puține reacții de condamnare la adresa Rusiei, iar unii dintre membri au avut un val de acțiuni și declarații prin care au promovat poziții violent anti-occidentale și narativul rusesc în România.

PSD și USR își păstrează scorul electoral anterior declanșării războiului. În creștere ușoară este PNL; mișcare ce ar putea fi pusă pe seama activității intense a președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă, care câștigă puncte pe fondul vizibilității mari în asociere cu repede de credibilitate precum UE și NATO. Inteția de vot pentru partidele parlamentare, raportat la bazinul respondenților care au exprimat o opțiune de vot, anume 72,8% din totalul eșantionului:


  • PSD - 32%, în ușoară scădere față de 32,7% în februarie;

  • PNL - locul 2, cu 19,9%, în creștere față de 16,6% în februarie;

  • AUR - locul 3, cu 18,9% față de 22,4% în februarie;

  • USR - stagnează cu 10,8%, în februarie înregistrând 10,3%.

„Scăderea usoara a AUR poate fi explicată prin dispariția formațiunii din prim-planul atenției publice, dublată de acuzații care au fost aduse de mass-media si adversarii politici privind atitudini pro-ruse ale unor membri sau persoane asociate acestui partid.

Nu stim in acest dacă efectele războiului din Ucraina asupra intentiei de vot sunt temporare, datorate contextului emotional sau ele se vor adânci”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP.

Sondajul INSCOP a fost realizat cu date culese prin interviuri telefonice în perioada 2-7 martie 2022 pe un eșantion de 1077 de respondenți. Eroarea maximă admisă este de +/-3%.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.