Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, invocă necesitatea unui sistem performant de monitorizare a gardului din jurul Parlamentului sau dărâmarea acestuia, subliniind că doar clădirea constituie un obiectiv de securitate.
 

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern. Întrebat dacă există concluzii privind modul de organizare a jandarmilor în timpul protestului de la Palatul Parlamentului, din luna decembrie, ministrul a declarat că verificarea efectuată de Corpul de control nu va mai dura "foarte mult". Pe de altă parte, Bode a replicat că anticipează "cel puţin o măsură" în urma acestor verificări.

"Cel puţin o măsură o anticipez, şi anume aceea de a avea discuţii cât se poate de serioase cu beneficiarul, cu Parlamentul, cu privire la modul în care organizăm paza acestui obiectiv. Noi avem şapte puncte de acces păzite de jandarmi. Doar acele puncte de acces sunt păzite de jandarmi, nu gardul dintre puncte. În consecinţă, dacă un beţiv ca şi cel din Irlanda sare gardul printre cele două puncte - acum, iertaţi-mă - trebuie să vedem ce sistem de monitorizare avem acolo şi dacă este unul performant sau nu şi înţeleg că şi beneficiarii îşi fac propria evaluare şi vor lua o astfel de decizie, de a investi într-un sistem de monitorizare performant", a spus ministrul.

Pe de altă parte, Bode a adus în discuţie varianta dărâmării gardurilor, menţionând că doar clădirea care găzduieşte Parlamentul constituie un obiectiv de securitate.

"De ce nu, putem să şi revenim la o iniţiativă mai veche a unui fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, care spunea să dărâmăm acele garduri şi să facem zonă de promenadă între gard şi clădirea Parlamentului. Practic, vorbim de obiectiv de securitate clădirea Parlamentului, nu de curtea interioară. Rămâne să discutăm şi cu beneficiarul aceste aspecte, care ţin de modul în care păzim noi cele şapte puncte de intrare în curtea Parlamentului", a spus ministrul.

În ceea ce priveşte controlul efectuat în urma protestului din decembrie, Bode a arătat că este în curs de desfăşurare o verificare a Corpului de control.

Citeste si:
Andreea Bălan și Andreea Antonescu, subiect de discuție pentru...
Andreea Bălan și Andreea...

"Acolo avem două acţiuni. O acţiune a Corpului de Control al ministrului, care este în desfăşurare. Atunci când am stabilit ordinul de control împreună cu şeful Corpului de control, am identificat 22 de puncte pe care echipa de control urmează să le verifice. Este în desfăşurare acest control. De asemenea, avem deschis un dosar penal in rem. Parchetul militar a deschis un dosar penal in rem cu privire la anumite activităţi posibil neconforme ale jandarmilor în data de 21 decembrie. Sigur, noi punem la dispoziţie materiale Parchetului. De asemenea, structurile Jandarmeriei pun la dispoziţia Corpului de control materiale. Sunt audiaţi şi la final vom prezenta concluziile", a afirmat ministrul Afacerilor Interne. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2022 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.