Biroul Executiv (BEx) al PNL a aprobat, marţi seara, propunerea privind rotaţia premierilor într-un viitor guvern cu PSD şi UDMR, condiţia liberalilor fiind ca primul prim-ministru să fie dat de PNL.

BEx al PNL a aprobat rotația premierilor; primul să fie al liberalilor

"S-a votat decizia de a avea un sistem alternativ de premieri, cu primul premier din partea PNL. Asta este decizia", a declarat preşedintele PNL, Florin Cîţu, la finalul şedinţei BEx.

Liderul liberal a subliniat că mandatul de negociere nu a fost schimbat şi că el rămâne propunerea de premier din partea PNL.

"Vom vedea după aceea dacă trebuie să luăm altă decizie. (...) Dacă PSD se opune, vedem atunci. (...) PNL nu a pus niciun fel de condiţie pe numele celor de la PSD pentru că nu vrea să intre în aceste discuţii pentru că atunci ar fi o listă lungă", a spus Cîţu.

Întrebat dacă Nicolae Ciucă rămâne o variantă de premier, Florin Cîţu a răspuns: "Nu s-a discutat în această seară un alt nume". Preşedintele PNL a menţionat liderii viitoarei coaliţii trebuie să se înţeleagă pe varianta de premieri alternativi.

"Avem o decizie că PNL vrea să aibă prima parte din mandat. După aceea discutăm şi numele de premier. (...) Propunerea noastră va merge după aceea la preşedintele României care are atributul constituţional", a spus el.

Florin Cîţu a precizat că în şedinţa BEx a existat şi propunerea privind flexibilizarea mandatului de negociere, dar aceasta nu a fost votată. El a punctat că PNL, PSD şi UDMR trebuie să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu o singură propunere de premier. "Eu sunt sigur că vom agrea o propunere de premier şi vom avea un guvern", a adăugat liderul PNL.

Acesta a afirmat că liberalii îşi doresc ca viitorul guvern să fie învestit cât mai repede, arătând însă că programul de guvernare nu este finalizat. În context, Cîţu a transmis că liberalii nu renunţă la cota unică de impozitare.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Întrebat dacă miercuri se vor încheia negocierile pe programul de guvernare, el a răspuns că speră ca acest lucru să se întâmple "cât mai rapid". "În orice zi ar trebui să terminăm discuţiile", a declarat Florin Cîţu. Preşedintele PNL a susţinut că ministerele avizatoare vor fi împărţite, însă a precizat că nu s-a discutat despre eventuale "extrageri".

"Nu sunt extrageri, sunt negocieri. Vom vedea partea aceasta. Ştim foarte clar că unul din ministerele avizatoare merge la un partid, unul la celălalt şi la fel Ministerul de Interne şi Ministerul de Externe" a spus Cîţu. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2021 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.