Premierul desemnat, Dacian Cioloş, şi-a exprimat speranţa, luni, după depunerea listei şi programului de guvernare, ca printr-o decizie a forţelor politice de a trece Cabinetul său prin Parlament să se poată ajunge la "pace politică", care să dea posibilitatea societăţi româneşti să treacă peste iarnă şi să iasă din criză fără "convulsii sociale".
 

"Sperăm ca forţele politice din Parlament să înţeleagă urgenţa şi să acţioneze cu bună-credinţă. Noi am acţionat cu bună credinţă, cu onestitate şi cu transparenţă de la început, fără să facem jocuri politice, fără să încercăm să profităm în vreun fel sau altul prin speculaţii de acest moment. Vreau să-i asigur pe colegii din Parlament că vom acţiona în continuare cu onestitate. Nu avem nici cea mai mică intenţie să deschidem o confruntare politicianistă în Parlament doar ca să câştigăm puncte politice. Fiecare dintre ei va vota cu propria conştiinţă şi sper ca fiecare să se gândească de două ori când vor vota şi decide, dacă vor trece sau nu guvernul pe care îl prezentăm. Nu e momentul de jocuri politice", a spus Cioloş la Parlament.

Potrivit lui Cioloş, soluţia USR "este cea care avantajează pe toată lumea şi politic, şi social, şi economic".

"Sper ca printr-o astfel de decizie să putem ajunge la pace politică, care să dea posibilitatea societăţi româneşti să treacă peste iarnă, să iasă din această criză şi să evităm să asistăm la convulsii sociale din cauza incapacităţii unei decizii la nivelul politic. Asta e strategia noastră, ăsta a fost obiectivul nostru de la început. Am încercat să negociem o majoritate politică înainte de a ajunge la acest moment. Nu am reuşit acest lucru, însă am decis să mergem până la capăt, pentru că eu consider că acest mandat pe care l-am primit e ca o responsabilitate şi o responsabilitate se asumă până la capăt, iar dacă acest guvern are sau nu susţinere, se decide doar prin vot. Evident că negocieri în prealabil pot ajuta acest lucru, dar nu putem şti dacă are sau nu o susţinere decât la votul în Parlament şi de aceea suntem astăzi în acest moment", a adăugat Cioloş.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

Referindu-se la crearea unei majorităţi în Parlament, Cioloş a arătat că aceasta se construieşte în jurul unui proiect politic, în jurul unui program de guvernare iar susţinerea "se va vedea la vot".

"Când mergi cu un guvern minoritar, monocolor, nu mai vorbeşti de o majoritate. O majoritate o construieşti înainte, dar poţi să ai vot în Parlament şi pentru un guvern minoritar. (...) Şi în momentul de faţă, eu fac demersuri prin ceea ce vă spun, dar nu cu negocieri pe sub masă, pentru că negocierile astea se poartă înainte pentru a construi o majoritate stabilă. În rest, căutăm să punem argumentele pe masă şi asta facem şi acum şi nu o fac cu niciun fel de ironie. Ceea ce am spus - că voturile se numără în Parlament - e o realitate", a punctat premierul desemnat.

Citeste si:
Cioloș: E timpul să creștem lideri alternativi; onoarea îi cere lui...
Cioloș: E timpul să creștem...

Întrebat dacă USR ia în calcul să voteze un guvern condus de Florin Cîţu, dacă nu trece guvernul propus de el, Dacian Cioloş a precizat: "USR ia în calcul să voteze un guvern USR, pentru că aceasta este realitatea în momentul de faţă, restul sunt poveşti".

"Haideţi să ieşim din zona de poveşti şi să ne întoarcem la realitate, pentru că suntem în criză, nu suntem la gura focului să ascultăm poveşti nemuritoare pe care le spun unii sau alţii sau, mai mult, să ascultăm basme. Noi trebuie să luăm decizii rapide, noi vorbim acum de o propunere de guvern care e aici, un program de guvernare, nu de ce visează noaptea sau ziua un politician sau altul", a adăugat Cioloş.

Despre posibilitatea alegerilor anticipate, Cioloş a spus: "Haideţi să discutăm despre asta la sfârşitul săptămânii, după ce vom avea un rezultat pentru ce am propus noi acum. Răspunsul este că noi, USR, suntem un partid responsabil şi vom lua totdeauna în discuţie orice soluţie care să ducă la ieşirea din criză". AGERPRES

Citeste si:
Ciolacu, despre intenția de a desființa Pilonul II de pensii
Ciolacu, despre intenția de a...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Octombrie 2021 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.