Ludovic Orban a demisionat, miercuri, din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Fostul șef PNL a declarat că s-a retras deoarece nu poate fi părtaș „la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer și lasă românii fără guvern și instituții”.

Declarațiile lui Ludovic Orban după ce a demisionat din funcția de președinte al Camerei Deputaților

„Am anunțat încă din campania internă că dacă nu voi fi ales îmi voi prezenta demisia. În urmă cu cinci minute mi-am scris demisia și am înaintat-o către biroul permanent și secretar general al Camerei Deputaților. Demisionez din mai multe motive. Am anunțat această decizie. Pentru a putea gira astfel de funcții, nu poți să girezi astfel de funcții decît dacă beneficiezi de legitimitate.

Motivul principal al demisiei mele e legat de faptul că nu mai pot fi părtaș cu decizii luate de o conducere instalată cu forța în fruntea PNL, decizii care nu au nici o legătură cu angajamentele PNL din campania electorală. Am promis românilor 4 ani de stabilitate, pace politică, în care să construim, să investim, să asigurăm creșterea veniturilor cetățenilor, un salt în dezvoltarea României.

Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu, în frunte cu Iohannis? Au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor PNL și și-au încălcat toate agajamentele luate în fața cetățenilor. Eu nu pot fi părtaș și complice la decizii care trebuia să mă facă să încalc legea.

Nu pot fi părtaș la ce urmează să se întâmple în România. PNL a fost total decredibilizat, coaliția de centru-dreapta a fost făcută praf. Nu pot fi părtaș la acest proiect nebunesc care aruncă România în aer și lasă românii fără guvern și instituții care să le apere sănătatea și viața.

Demisia reprezintă o eliberare și un nou început. Sunt liber să susțin valorile liberale. Mă simt legat prin contractul de reprezentare, reprezint toți cetățenii care cred în proiectul liberal, care cred că România trebuie guvernată de o coaliție de centru-dreapta

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

Înființați un alt partid? Când voi lua o altă decizie, vă voi anunța. Eu sunt membru al Biroului Executiv, obligația secretariatului general este să convoace pe toți membri la ședințe. În afară de whatsapp există telefon. Pur și simplu n-au vrut să mă cheme.

Cu siguranță că voi participa la toate acele ședințe în care se vor discuta lucruri importante. Acțiunea mea în viitor depinde în mare măsură de ceea ce se va întâmpla. Dacă se persistă în aceată ambiție nebunească de a impune un premier precum Florin Cîțu, care în momentul de față practic nu mai are încredere decât de 10%, având un grad de respingere uriaș, eu nu pot fi partaș la un astfel de proiect antidemocratic. Nu poți să fi prim ministru și să conduci un guvern când 70% din cetățeni sunt împotriva ta.

Desemnarea lui Dacian Cioloș făcută de președinte, chiar dacă are o aparență constituțioanlă, a fost o alba neagra, o cacialma. Evident că nu are majoritate parlamentară. E limpede că pentru investirea unui guvern ai nevoie de 234 de voturi. Nu contează cum voi vota eu sau colegii mei care sunt alături de mine. Nu va conta votul lor.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Proiectul meu este despre România, despre o guvernare responsabilă, onestă, care să dea șansa de a rezolva marile probleme cu care se confruntă România. Ăsta a fost, este și va fi proiectul meu. De continuare a tradiției PNL, de promovare a principiilor PNL de-a lungul istoriei. Din păcate azi mulți dintre cei care au ajuns în mod nelegitim în capul trebii nu au nici o legătură cu tradiția liberală, cu democrația în general.


  • Deciziile pe care le voi lua depind foarte mult de procedurile de învestire a guvernului. Dacă se va ajunge la refacerea coaliției de guvernare o voi susține.

  • Această desemnare rupe toate punțile cu USR plus iar reacția PNL a fost de rejectare ab inițio a unui proiect comun.

  • Voi merege consecvent pe drumul meu, de reprezentare a valorilor liberale, a cetățenilor români care își câștigă în mod cinstit existența.

  • Eu mi-am dat demisia începând de azi, e adevărat că planul trebuie să adopte hotărârea de vacantare a funcției.

  • Cu un președinte din partea PSD va fi foarte foarte greu să fie adoptate legi cu agendă reformistă.”


Activitate politică

Ludovic Orban este un politician și inginer român, care a deținut funcția de președinte al Partidului Național Liberal. A fost premier al României în intervalul 4 noiembrie 2019 - 7 decembrie 2020, iar în perioada aprilie 2007 - decembrie 2008 a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu.

Citeste si:
Adrian Oros a demisionat din grupul PNL de la Senat. „Cel mai...
Adrian Oros a demisionat din...

După congresul PNL din septembrie 2021, în urma căruia a fost ales Florin Cîțu în funcția de președinte de partid, Ludovic Orban a acuzat că la respectiva întrunire au avut loc „cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârșite vreodată într-un partid politic, în ultimii 31 de ani”. Astăzi, și-a oferit demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Octombrie 2021 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.