Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davil” că statul român nu trebuie să se mai afle în „situația gravă a mai stinge incendii” și că este nevoie de o reformă profundă în sistemul național de Sănătate.

Klaus Iohannis, declarații despre sistemul sanitar din România și incendii la începutul anului universitar de la Universitatea „Carol Davila”

El a spus că "pandemia ne-a oferit multe lecţii, în multe domenii". "Sub presiunea pandemică, vulnerabilităţile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidenţiate mai dramatic ca niciodată şi au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă naţiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situaţia gravă de a mai stinge incendii. Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de Sănătate, de care depinde viitorul generaţiilor de medici şi siguranţa pacienţilor", a arătat şeful statului.

El a detaliat că putem acoperi aceste nevoi de investiţii şi din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical.

"Stimaţi profesori, ştiu că mulţi dintre dumneavoastră aţi traversat o perioadă încărcată şi dificilă, care pare că nu se mai sfârşeşte. Presiunea pusă pe sistemul medical şi dificultăţile organizării procesului educaţional în regim online sau hibrid au făcut educaţia universitară medicală deosebit de complicată", s-a adresat Iohannis celor prezenţi la ceremonie.

De asemenea, a vorbit de recunoştinţa datorată celor care activează în domeniul Sănătăţii. "Vă cerem multe în această perioadă şi poate nu v-am arătat mereu - ca societate - recunoştinţa pe care o meritaţi, dar sunteţi indispensabili viitorului acestei naţiuni", a afirmat Iohannis.

În contextul pandemiei, a spus el, au fost conştientizate nevoile din sistemul medical naţional.

"Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii. Cu toţii am conştientizat importanţa rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant şi corecta informare a pacienţilor, nevoia de a dezvolta telemedicina şi de a debirocratiza procedurile, dar şi rolul pe care îl au asistenţa medicală şi medicina de laborator", a afirmat şeful statului. AGERPRES.

Citeste si:
Motivul pentru care românii nu-și asigură locuințele la cutremure...
Motivul pentru care românii...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.