Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a trimis, cu o zi înainte de termenul anunțat pentru publicarea integrală a tezei sale de doctorat pe o platformă administrată de Ministerul Educației, o adresă la universitatea unde și-a susținut lucrarea, prin care anunța că refuză acest lucru. Argumentul oficialului a fost că și-a publicat lucrarea la o editură. Această opțiune nu exclude afișarea lucrării în mediul online, într-un alt format.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a refuzat să-și publice lucrarea de doctorat. În schimb, și-a secretizat-o

De la începutul anului 2020, Ministerul Educației administrează o platformă unde ar trebui publicate toate tezele de doctorat susținute în România începând cu 2016. Conform prevederilor legale, ministrul Bode trebuia să își publice scrierea până în 22 iulie 2021.

„Intenția noastră a fost clară, aceea ca tezele de doctorat să fie publice, rezultatele activității de cercetare a celor care obțin titlul de doctor să fie cunoscute, apreciate și valorificate, fiind deopotrivă preocupați să respectăm legislația în vigoare cu privire la protejarea datelor cu caracter personal și cea cu privire la drepturile de autor”, a declarat Monica Anisie, ministru al Educației la momentul lansării platformei.

După susținere, o parte dintre foștii doctoranzi au primit un termen de grație de 24 de luni pentru a-și expune lucrarea la o editură. În această situație s-a aflat și actualul ministru de Interne. Acesta a primit titlul de doctor în anul 2018, de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde a susținut lucrarea intitulată „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI (corect ar fi fost ”al XXI-lea” n.r.). România în context european actual”.

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu președintele Adunării...
Ministrul Bogdan Aurescu a...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Până în 21 iulie, în dreptul tezei sale era notat: „Autorul tezei de doctorat a optat pentru publicarea distinctă a tezei și se află în perioada de grație (24 luni), până la data de 22 iulie 2021, dată la care se va face publică teza”. Din 21 iulie, mențiunea a fost înlocuită cu: „La solicitarea IOSUD (Școala Doctorală de la UBB n.r.), fișierul original al tezei nu este public, deoarece teza a fost publicată distinct”.

Directorul Institutului de Studii Doctorale de la UBB, profesorul universitar Zoltan Neda, a declarat pentru G4Media că anunțul a fost motivat de o adresă trimisă de ministru în aceeași zi - 21 iulie - document care conținea următorul mesaj: „refuzul ca teza de doctorat să fie publicată pe platforma electronică națională de evidență a tezelor de doctorat”.

Totuși, publicarea la o editură a tezei nu exclude postarea sa pe o platformă. Există situații în care foștii doctoranzi au link spre volumul aflat pe site-ul unei edituri, putând înregistra și lucrarea integral, în format pdf.

„Nu am nimic de ascuns. Este corectă, au verificat-o jurnaliștii și nu au găsit nimic plagiat. O să fie publică”, s-a apărat oficialul.

Citeste si:
România va prelua migranți afgani. Bode:„Suntem pregătiți să...
România va prelua migranți...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.