Fostul ministru al Apărării în Guvernul Chicu, Alexandru Pînzari, a fost reținut, vineri dimineață, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurori, după ce oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul său.

Alexandru Pînzari a fost reținut în dosarul fostei Direcții nr. 5 a INI

Conform deschide.md, Alexandru Pînzari ar fi fost reținut în dosarul în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea lui Damir în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) din cadrul Ministerului de Externe. Atunci, Pînzari era șef al Inspectoratului General de Poliție.

În rezultatul perchezițiilor, au fost ridicate dispozitive electronice și înscrisuri. Ulterior, figurantul a fost reținut și la moment, procurorii se află în fază de audiere propriu-zisă a bănuitului. Procurorii, în următoarele 48 sau, după caz, 72 de ore, urmează să se determine asupra calității procesuale ulterioare a persoanei în cauză, precum și asupra măsurii preventive. Pe dosar sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală. Pe parcurs, odată cu avansarea investigațiilor, procuratura va reveni cu noi detalii”, a transmis Procuratura într-un comunicat.

Conform agenției de presă IPN, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale menționează că au fost efectuate percheziții în automobilul și domiciliul unui alt figurant în dosar, care ocupa, la vremea comiterii faptelor infracționale, funcții de conducere în cadrul IGP al MAI.

Dosarul este cercetat prin prisma comiterii următoarelor infracțiuni: abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice.

Cine e Alexandru Pînzani

Politicianul a candidat pe locul 38 pe lista electorală a Partidului Democrat pentru funcția de deputat pentru alegerile din 11 iulie 2021. În intervalul martie - noiembrie 2020, acesta a deținut funcția de ministru al Apărării, câtâ vreme democrații s-au aflat la guvernare în coaliția alături de socialiștii lui Igor Dodon.

Citeste si:
Bilanț MAI pentru weekendul de Rusalii
Bilanț MAI pentru weekendul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iulie 2021 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.