Duminică, cetățenii Republicii Moldova au votat pentru un nou legislativ. Până acum, Comisia Electorală Centrală a reușit să proceseze 99% din procesele verbale. Datele preliminare arată că Partidul Acțiune și Solidaritate a depășit 52% din voturi și ar avea în viitorul parlament peste 60 de mandate. Este pentru prima dată când un partid de centru-dreapta obține o majoritate în Parlament. MAE a transmis că salută victoria de forțe reformiste și pro-europene și marchează că verdictul reprezintă un pas decisiv în direcția unui parcurs european inversibil.

MAE, despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Principalul partid pro-european din Republica Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintelui Maia Sandu, a câștigat detașat alegerile parlamentare anticipate organizate duminică, arată rezultatele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 99,58% dintre secțiile de votare.

În urma numărării voturilor din 2.141 din totalul celor 2.150 din voturi, PAS a înregistrat un procent de 52,53% dintre voturi, depășind gruparea politică de stânga, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), care a fost votat de 27,36% din electorat.

„Finalul unei ere grele”

Duminică, șeful de stat a mulțumit celor care au mers la vot și au „pus umărul la întărirea democrației în Moldova”: „Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârşitul domniei hoţilor asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. (...) Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova şi pentru a o transforma într-o ţară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se şi revine", a transmis Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„România felicită cetățenii Republicii Moldova pentru votul exprimat și salută victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Este o victorie a democrației, ce marchează un pas decisiv în direcția unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve.

Citeste si:
Ministrul Gheorghiu: Votul care s-a dat în Republica Moldova aduce...
Ministrul Gheorghiu: Votul...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării și eficientizării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor. Eforturile în direcția avansării parcursului european, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a asigurării dezvoltării Republicii Moldova și a prosperității pentru toți cetățenii săi.

România exprimă speranța formării cât mai rapid posibil a unui Guvern care să susțină abordarea pro-europeană și să continue, în mod susținut, procesele de reformă. Ca și până acum, România va fi alături de Republica Moldova pe acest drum în baza Parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și a comunității de limbă, cultură și istorie, inclusiv în ceea ce privește continuarea proiectelor în beneficiul direct al cetățenilor și în sprijinul agendei europene a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Citeste si:
BREAKING NEWS Victorie pentru Clotilde Armand în criza gunoaielor
BREAKING NEWS Victorie pentru...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.