Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că NATO este cea mai puternică alianţă militară şi a reiterat că securitatea României este mai bine garantată prin deciziile luate la recentul Summit al Alianţei.

Klaus Iohannis: NATO este cea mai puternică alianță militară din câte au existat

„Prin deciziile luate la Summitul NATO din 14 iunie, România şi românii sunt mai bine protejaţi, securitatea României este mai bine garantată. Pentru statele noastre, pentru naţiunile noastre amândouă, relaţia transatlantică puternică este vitală. Relaţia transatlantică nu este o relaţie de tip diplomatic doar sau economic doar, relaţia transatlantică este chiar baza democraţiilor noastre, care se bazează pe valori.

Aş menţiona, în acest context, ceva ce a spus preşedintele Biden în cadrul alocuţiunii pe care a ţinut-o la NATO: din păcate, în ziua de astăzi, în lume sunt mai puţine democraţii şi mai multe autocraţii. Este îngrijorător şi este sarcina noastră, este obiectivul nostru, să păstrăm abordarea noastră democratică. Asta înseamnă să fim puternici. NATO este cea mai puternică alianţă militară din câte au existat pe pământ, dar acest lucru nu ne permite să lăsăm garda jos", a spus Iohannis în conferinţa de presă comună cu omologul eston, Kersti Kaljulaid.

Retail jobs

El a subliniat că aliaţii trebuie să fie mai puternici, mai rezilienţi, mai rapizi, mai bine pregătiţi.

„Trebuie să avem grijă ca NATO să rămână, împreună cu Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, acolo unde este vârful de tehnologie. Trebuie să fim garanţii unei dezvoltări economice, democratice, tehnologice, care este extrem de performantă, dar şi deschisă pentru toţi cetăţenii noştri", a afirmat Iohannis.

În acest context, preşedintele a arătat că aliaţii trebuie să lucreze la un nou concept strategic.

„Cel vechi datează din 2010, de atunci lumea s-a schimbat şi trebuie să schimbăm, să adaptăm şi noi conceptul nostru strategic. Permanenta adaptare la o lume în rapidă schimbare este vitală. Fără asta nu vom putea performa aşa cum ne dorim cu toţii. Faptul că acest summit a avut loc şi a demonstrat că suntem uniţi, că suntem solidari este probabil vestea cea mai bună pe care au putut să o primească naţiunile noastre şi de aceea am spus: în această conjunctură, România, dar şi Estonia şi toţi aliaţii sunt mai bine poziţionaţi şi mai bine protejaţi", a mai spus Iohannis.

Citeste si:
VIDEO ÎPS Teodosie, supărat că i s-a tăiat microfonul la Ziua Marinei
VIDEO ÎPS Teodosie, supărat...

Şi preşedintele eston a vorbit despre noul concept strategic al NATO.

„În ceea ce priveşte securitatea, nivelul de descurajare al NATO a fost mărit atunci când a fost nevoie, iar uneori a fost moderat pentru a crea o Europă mai puternică. Acum, suntem într-un punct de creştere şi cred că vom fi într-un punct de creştere pentru încă o perioadă, pentru că în spatele graniţei estice a NATO este un vecin impredictibil. NATO are un succes de 100% să protejeze integritatea teritorială a membrilor săi, însă acest lucru nu se întâmplă de la sine, vine după o muncă grea din partea tuturor membrilor", a mai spus preşedintele eston.

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, miercuri şi joi, o vizită de stat în Estonia. Joi, va avea întrevederi cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, precum şi cu preşedintele Parlamentului eston, Jüri Ratas. De asemenea, va depune o coroană de flori la Monumentul Războiului de Independenţă şi va vizita Primăria oraşului Tallinn, Centrul e-Estonia şi start-up-ul Unicorn Squad, şcoală profesională de robotică. AGERPRES.

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Marinei: „Conflictul din Ucraina subliniază...
Ciucă, de Ziua Marinei:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Iunie 2021 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.