La 8 iunie 2021, preşedintele României, Klaus Iohannis, îl primeşte, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, cu ocazia vizitei de stat pe care acesta o efectuează în ţara noastră.

Președintele Israelului, în vizită de stat în România. Klaus Iohannis îl va primi astăzi la Cotroceni

Discuţiile cu preşedintele Statului Israel se vor concentra pe modalităţile de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun, vizita având loc în contextul aniversării, la 11 iunie 2021, a 73 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Statul Israel, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, transmis AGERPRES.

***
Guvernul român a recunoscut Statul Israel şi a stabilit relaţii diplomatice cu acesta, la nivel de legaţie, la 11 iunie 1948, potrivit volumului "Politica externă a României: Dicţionar cronologic" (1986). Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite imediat după înfiinţarea statului israelian, la 14 mai 1948.

În perioada 1948-1957, raporturile diplomatice dintre cele două ţări au cunoscut sinuozităţi provocate, în primul rând, de contextul internaţional (conflictele Israelului cu vecinii săi arabi, criza Suezului din 1956), precum şi de refuzul autorităţilor române ale vremii de a permite emigrarea evreilor români, în condiţiile solicitate ferm de Israel, potrivit site-ului Ambasadei României în Statul Israel.

În timpul războiului din iunie 1967 şi în perioada imediat următoare, România a fost singura ţară din blocul socialist care a păstrat legăturile diplomatice cu Israelul, conform site-ului Ambasadei României în Israel.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 România, 14 iunie | 27 de decese azi
Bilanț COVID-19 România, 14...

La 17 august 1969, România şi Israelul au ridicat nivelul reprezentanţelor lor diplomatice la rang de ambasadă. De-a lungul anilor, relaţiile bilaterale dintre cele două state au fost caracterizate de continuitate.

Și șeful nostru de stat l-a întâlnit, în 2016, pe Rivlin la el acasă

În perioada 6-11 martie 2016, preşedintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită de stat în Israel. Între 21-23 ianuarie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită în Israel, cu prilejul participării la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului şi împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau - Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism (Ierusalim, 23 ianuarie 2020), eveniment în marja căruia a avut o întrevedere cu omologul său israelian, Reuven Rivlin.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.