După ce instanța i-a respins cererea de eliberare condiționată, în urmă cu două săptămâni, astăzi, Liviu Dragnea a câștigat procesul împotriva Penitenciarului Rahova, iar miercuri află dacă va ieși din închisoare.

Magistrații de la Judecătoria Sector 5 au hotărât luni că fostului lider PSD i s-au încălcat drepturile la apărare și dreptul la sănătate în penitenciar. Pentru moment, acesta rămâne în continuare în spatele gratiilor, dar miercuri, 19 mai, va veni în fața judecătorilor cu o contestație împotriva respingerii cererii de liberare condiționată.

„Respinge că neîntemeiată contestaţia formulată de Penitenciarul Rahova, împotriva încheierii nr. 393/08.04.2021, pronunţată în dosarul nr. 387/2021, de către judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Rahova. Întrucât contestaţia a fost formulată de către o instituţie a statului cheltuielile rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 17.05.2021”, se arată în minuta publicată de Judecătoria Sector 5.

Anterior, instanța i-a respins cererea. Ce le-a transmis judecătorilor atunci

Exact în ziua în care se împlineau 23 de luni de la încarcerare, Dragnea și-a susținut în fața instanței, prin videoconferință, din cauza pandemiei, cererea de eliberare condiționată.

„Cred că îndeplinesc condițiile, cred că am stat destul în penitenciar. Nu cred că reprezint un pericol, eventual pot face bine. Rămâne la dumneavoastră decizia de oportunitate a eliberării”, era pledoaria sa în fața judecătorului.

„Așa cum rezultă din avizul apărării care se află la dosar, comisia analizându-l și tot întreg dosarul său, pe toată perioada cât a executat această pedeapsă, a discutat că întrunește toate condițiile, a avut un comportament pozitiv și și-au propus în unanimitate eliberarea condiționată”, completa Flavia Teodosiu, avocat.

Citeste si:
Decizie finală în dosarul „Colectiv”. Piedone, condamnat la 4 ani...
VIDEO Decizie finală în...

DNA s-a opus

Tot pentru a convinge instanța, Dragnea a depus la dosar dovada că a plătit prejudiciul pentru care era învinuit, dar și că o firmă este dispusă să îl angajeze odată eliberat. Pe de altă parte, DNA s-a opus dorinței sale, ba chiar a cerut judecătorului să fixeze un termen pentru formularea unei noi solicitări peste jumătate de an.

Principalul argument al Parchetului aduce în lumină mesajele pe care le-a transmis Dragnea, direct sau prin intermediul altor persoane din carceră, arată că politicianul susține și acum că nu a fost condamnat pentru că a încălcat legea, ci că în spatele detenției se află rațiuni politice. Fostul lider PSD a fost condamnat definitiv în mai 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Mai este cercetat în dosarul Tel Drum, aflat și acum în anchetă la DNA.

Citeste si:
Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, închis pentru...
Fostul primar al municipiului...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Mai 2021 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.