Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, a susținut o declarație de presă în care a criticat măsurile propuse de legea carantinei.

Cazanciuc spune că ”nu există nicio garanție că românii nu vor fi luați de pe stradă pentru un singur strănut”, reluând argumentele expuse de PSD pentru amânarea votului pe actul normativ pe care Ludovic Orban l-a cerut de urgență.

Acesta spune că e nevoie de dovezi clare, științifice de boală pentru carantină, izolare sau spitalizare. ”Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară, pentru vreuna din aceste măsuri pe care le-ar putea impune autoritățile.

De asemenea, Cazanciuc arată că nu este precizată perioada măsurilor. În cazul perioadei nedeterminate, așa cum ar fi dorită de guvernul Orban, social-democrații declară că este inacceptabil.

Președintele interimar al Senatului afirmă că nu se specifică ce se întâmplă cu copiii părinților izolați sau carantinați. Acesta spune că un ”funcționar vremelnic” nu poate hotărî soarta acestor copii, indiferent dacă e vorba de o măsură temporară.

De asemenea, PSD susține că este inacceptabilă confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane carantinate. O astfel de măsură ar trebui aplicată doar pentru decontaminare, proporțional cu riscul sanitar existent și având în vedere respectarea drepturilor cetățenești.

Nu în ultimul rând, Caznaciuc spune că trebuie să existe posibilitatea de a contesta restrângerea de drepturi. Acesta arată către judecătorii CCr, care au precizat că trebuie să existe o astfel de posibilitate.


Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Iulie 2020 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.