Politica 13 Mai 2020 12:45

Curtea Constituțională a declarat că Ordonanța de Urgență nr. 21/2004, privind starea de alertă, este constituțională, dar nu poate restrânge drepturi și libertăți fundamentale.

Avocatul Poporului, Renete Weber, a atacat OUG privind starea de urgență la CCR, pe motiv că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale se poate face doar prin lege, nu prin ordonanță de urgență sau hotărâre de guvern.

Ședința CCR s-a desfășurat prin videoconferință, miercuri, și au fost prezenți Valer Dorneanu, președintele CCR, un magistrat asistent și reprezentanți ai Avocatului Poporului și ai Ministerului Public.

Avocatul Poporului a avertizat că sunt „două mari probleme” privind starea de alertă

Renate Weber, Avocatul Poporului, susține că proiectul de lege are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa: nu există o definiţie a stării de alertă şi o limită de timp pentru aceasta.

„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la Curtea Constituţională pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu există o limită în timp pentru starea de alertă.

Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat. Constituţia noastră este foarte clară, nu ai voie să aduci atingere substanţei drepturilor şi libertăţilor. Nu ştiu ce va decide Curtea, dar vreau să vă spun că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme.”, a spus Avocatul Poporului.


Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Mai 2020 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.