Fostul presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a fost condamnat luni de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier judetean in Buzau intr-o importanta functie publica.

Instanta a mai dispus mentinerea masurii asiguratorii pana la concurenta sumei de 62.143 lei.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada iulie 2012 - aprilie 2013, cand indeplinea functia de presedinte al Camerei Deputatilor si era vicepresedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea facuta de Dumitru Dobrica, consilier judetean in Buzau, privind primirea de foloase necuvenite in schimbul numirii fiicei acestuia intr-o importanta functie publica.

Este vorba de Ionela Viorela Dobrica, in prezent deputat PSD de Buzau.

Ulterior, arata procurorii, Zgonea a primit de la Dobrica foloase necuvenite in suma totala de 62.143 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.

Astfel, Dobrica ar fi platit in 2013 o excursie la Viena si bilete la concerte pentru Zgonea.

"Numitul Dobrica Dumitru a organizat, pe cheltuiala SC (...) SA Patarlagele, pentru inculpatul Zgonea Valeriu Stefan si concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, in intervalul 16.05.2013 - 19.05.2013, suportand inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte sustinute de (...) si (...), excursie contractata prin intermediul SC (...) SRL Buzau. (...) In vederea disimularii platii sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Stefan, numitul Dobrica Dumitru i-a cerut (...) sa intocmeasca separat o factura pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrica Dumitru a achitat-o personal in numerar, iar concubina sa a fost inscrisa pe o alta factura emisa pentru SC (...) SA cu explicatia 'prestari servicii'", se arata in rechizitoriu.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Conform documentului, factura a fost intocmita in favoarea unei societati comerciale, cu scopul de a putea deduce ulterior cheltuielile.

"Despre programul sejurului, numitul Dobrica Dumitru a informat-o telefonic pe (...), acesta precizand ca inculpatul Zgonea Valeriu Stefan are la Viena si o intalnire oficiala cu niste ambasadori. (...) De altfel, articolele de presa de la acel moment confirmau participarea inculpatului Zgonea Valeriu Stefan la concertul (...) de la Viena legat de o vizita oficiala a inculpatului", se mentioneaza in rechizitoriu, potrivit Agerpres.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor facute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrica a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea, fiica lui Dobrica si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Dumitru Dobrica a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA, care nu a fost acceptat de catre judecatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.