Andrei Caramitru, membru USR, sustine ca pe sondaje, PLUS e doar la un sfert sau o treime din scorul USR, iar Dan Barna are exact aceeasi favorabilitate si notorietate ca Dacian Ciolos.

"Eu am cerut fuziunea cu PLUS, public, deja in Iulie (puteti vedea preluarea media mai jos). Era in contextul in care PLUS refuza discutia.

Solutia propusa atunci era:


  • Fuziune pe un sistem de paritate cu co-leadership si la nivel de filiale si la nivel central

  • Sistem democratic de vot pentru stabilirea listelor de candidati (nu conteaza din ce “tabara” istorica – USR sau PLUS)

  • Lasat suficient timp pentru campanie interna si facute alegeri pentru cel mai bun coordonator / reprezentant peste tot (de exemplu peste un an). Nu conteaza daca e din USR sau PLUS. Oricum va fi un singur partid. Cei mai buni sa castige

Intre timp, cred ca situatia de pornire este asa:


  • pe sondaje, PLUS e doar la un sfert sau o treime din scorul USR. Barna are exact aceeasi favorabilitate si notorietate ca Ciolos. Numarul de parlamentari si oameni cunoscuti in USR este net superior (in PLUS, pe langa Ciolos si Vlad Voiculescu, nu exista in mod real personalitati cunoscute)

  • USR este organizat mai degraba de jos in sus. Cu un mesaj mai dur pe reforme necesare si pe lupta anti-coruptie. Si refuza traseisti

  • PLUS e un partid de lider, super-centralizat si cu mesaj tehnocratic super-moderat. Si nu are criterii stricte pentru membri (exista cativa care au fost in alte partide, care nu sunt bine vazuti de cei din USR).

Solutia pentru mine acum este asa:


  • sau ramanem in alianta (e ok pana la urma - ADN-ul fiecarui partid e foarte diferit) sau facem fuziune pe un model care sa ia ce e mai bun din fiecare partid (de exemplu: organizarea pe teme din PLUS; democratia interna si fara traseisti din USR)

  • Nu cred ca are sens sa avem acum un “lider maximus” al Aliantei. Oamenii au rezonat pe 26Mai tocmai pentru ca au vazut multi oameni, nu toti la fel, cu personalitati diferite. As prefera un comitet de coordonare al aliantei acum din 6/8 membrii (toti insa - cu notorietate mare)

  • Este esential sa pastram discursul de reforma reala si serioasa si temele anti-coruptie. Orice diluare catre mesaje pur tehnocratice ne vor face doar sa intram “in sistem” si sa devenim o anexa, o copie a PNL. Voi reveni cu o analiza foarte clara in directia asta (cu cifre - care arata ca potentialul unui partid pur tehnocratic nu depaseste 10%)

  • Este ESENTIAL sa ne deschidem la ideile si preferintele electoratului. Nu pot fi de acord cu propunerea PLUS de a stabili candidatii la primarii prin negocieri de birou (ca in celelalte partide). Trebuie - este esential - sa avem open primaries. Unde oamenii - voi - sa alegeti cel mai bun candidat unic, cel care va place cel mai mult. Si sa invitam si independenti. Si - in localitatile unde e nevoie de asa ceva - sa invitam si PNL in procesul asta deschis de selectie", a scris Caramitru pe Facebook.
  • Citeste si:
    Barna: Președintele Iohannis „tace înțelept”, „mega-coaliția de la...
    Barna: Președintele Iohannis...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.