Traian Basescu este de parere ca daca Guvernul Orban va trece astazi la votul in Parlament, Klaus Iohannis poate fi declarat presedintele Romaniei de astazi, iar daca nu va trece, "Orban devine vinovatul de serviciu, iar marsul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la 'regimul de croaziera' la viteza de siguranta pe un drum forestier".

Orban – Misiune imposibila!

Luni, PNL-ul are proba de foc a votului din Parlament. Intrebarile hamletiene sunt: va fi sau nu va fi cvorum? Vor fi sau nu vor fi 233 voturi pentru guvern?

Cu tot optimismul afisat public de Ludovic Orban, este greu sa existe suficienti tradatori la PSD pentrtu a fi supliniti Ponta si ai lui.

Simplul motiv ca partidele care, pe 10 octombrie, au trimis acasa guvernul Dancila au, acum, interese divergente fata de momentul motiunii de cenzura, se constituie intr-un obstacol major pentru instalarea guvernului Orban.
Dar, si daca Orban ar reusi sa adune voturile in cvorum, marea problema este cum ar reusi sa guverneze cu o sustinere atat de mozaicata in Parlament. Sa vedem:

1. PMP – va vota guvernul Orban pentru simplul motiv ca atitudinea va fi consecventa cu ceea ce parlamentarii PMP au facut de la alegerile parlamentare din 2016 si pana acum.

2. USR – va vota in favoarea guvernului Orban, cu mentiunea ca ar putea sa apara si mici defectiuni. Problema USR este ca ar putea sa piarda cateva voturi in Parlament din cauza aliantei cu Tariceanu si a divergentelor interne.

3. UDMR – greu de anticipat atitudinea la acest stadiu. Tind sa cred ca isi vor imparti voturile daca va fi cvorum, urmand sa acorde sustinere pentru urmatoarea nominalizare, cand vor avea un protocol clar cu guvernantii.

4. ALDE – un partid de fripturisti, care au decis sa se agate de pantalonii doamnei Turcan si de fusta domnului Orban, pentru a mai fi transportati o data in parlament. Votul ALDE este sigur pentru Orban.

5. Minoritatile vor furniza cam 14 voturi pentru guvernul Orban – achizitionate pentru simplul motiv ca aici sunt suficiente cateva milioane pentru „actiuni culturale”, de mentinere a culturii, obiceiurilor si naravurilor minoritatilor din Parlamentul Romaniei.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

6. Pro Romania – partidul care, daca voteaza instalarea guvernului, va ramane in istoria PSD ca fiind definitia „potaii” care musca mana care l-a hranit. Cu siguranta, Ponta nu are complexe. La el, conteaza ce primeste la schimb (pretul). Marea problema este cu Tudose si ai lui, care, in interiorul Pro Romania, sunt altceva decat Ponta si ai lui.

7. Viitorii „fosti pesedisti” care, constatand ca PSD nu mai are 44%, isi fac socoteala ca ar putea deveni peste noapte „os de Bratieni” la schimb cu garantarea unui loc eligibil la alegerile parlamentare din 2020 pe lista PNL. Aici, Orban poate gasi cativa „adevarati liberali” care sa voteze cu entuziasm noul guvern. Nu vor fi insa suficienti pentru a compensa golul produs de Pro Romania.

In concluzie, o situatie extrem de fluida care poate avea orice deznodamant.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Daca Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat Presedinte al Romaniei inca de azi.

Daca Guvernul nu primeste un vot de investitura azi, lucrurile se complica, Orban devine vinovatul de serviciu, iar marsul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la 'regimul de croaziera' la viteza de siguranta pe un drum forestier.

Misiunile imposibile sunt inventate pentru a fi indeplinite.

Succes, Orban!", a scris Traian Basescu pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.