Prim-ministrul Viorica Dancila, aflata in vizita de lucru in SUA, a participat la o intalnire cu reprezentanti ai companiilor americane interesate de oportunitatile de afaceri oferite de economia romaneasca, prilej cu care a exprimat dorinta Romaniei de a consolida si aprofunda dimensiunea economica a Parteneriatului Strategic cu SUA.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, premierul a subliniat importanta parteneriatului transatlantic pentru prosperitatea si securitatea economica a Europei si a Statelor Unite ale Americii si a punctat dorinta Romaniei de a consolida si aprofunda dimensiunea economica a Parteneriatului Strategic cu SUA.

Premierul si ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, care a participat la intalnire, le-au prezentat investitorilor masurile adoptate de Guvernul Romaniei, precum si oportunitatile pe care tara noastra le ofera in domenii esentiale cum ar fi: energie, sanatate, cercetare si inovare, tehnologia informatiei si comunicatii, alaturi de invitatia de a investi in tara noastra.

Anuntul agentiei FTSE Russell referitor la trecerea pietei de capital din Romania la statutul de piata emergenta este un semnal puternic si o confirmare a faptului ca tara noastra este o destinatie favorabila si stabila pentru investitori, au aratat cei doi oficiali romani.

"Guvernul roman a adoptat unele dintre cele mai ambitioase masuri de stimulare a afacerilor din regiune, precum si de reducere si simplificare a procedurilor birocratice. Am asigurat, de asemenea, un cadru amplu de finantare a proiectelor de afaceri, prin scheme de ajutor de stat destinate atat marilor companii, cat si intreprinderilor mici si mijlocii", a subliniat prim-ministrul Dancila, potrivit comunicatului.

Totodata, Guvernul a alcatuit o lista de proiecte mari, care pot fi de interes pentru companiile din SUA, privind infrastructura rutiera, caile ferate, porturile si aeroporturile, reteaua de metrou, energia, turismul si asistenta medicala si care pot fi realizate prin intermediul parteneriatelor public private.

"Legea parteneriatului public-privat adoptata recent include mai multe elemente de atractivitate pentru firmele americane interesate, precum termeni contractuali extinsi si o flexibilitate crescuta a conditiilor de finantare, care permit acum utilizarea de fonduri publice si o mai buna impartire a riscurilor intre partenerul public si cel privat", a adaugat sefa Executivului.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat ca economia romaneasca "traverseaza una dintre cele mai bune perioade din punctul de vedere al sustenabilitatii cresterii economice si al potentialului viitor de dezvoltare".

Dancila: "Romania are una dintre cele mai mari rate de crestere economica in UE"

"Romania are una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Uniunea Europeana, a sasea cea mai mica rata a datoriei publice in PIB din UE si cea mai mica rata a somajului din ultimii 30 de ani, indicatori atestati de catre agentiile de rating si institutiile de profil europene si internationale. Aceasta este fundatia solida pe care Romania construieste o economie tot mai dezvoltata si reduce constant decalajele fata de media europeana", a subliniat Teodorovici.

Premierul si ministrii au reiterat disponibilitatea Guvernului de a mentine un dialog constant si constructiv cu investitorii americani interesati de piata din Romania, inclusiv pentru identificarea solutiilor optime de asigurarea a succesului proiectelor si investitiilor in economia tarii noastre, arata sursa citata.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

"Reprezentantii companiilor americane au apreciat deschiderea la dialog si faptul ca ministrii romani au o prezenta activa la forumurile de investitii organizate de mediul de afaceri. De asemenea, au salutat masurile luate de Guvernul Romaniei referitoare la cresterea bugetului destinat investitiilor in sanatate si infrastructura, precum si la oportunitatile de crestere a industriei strategice de aparare", se mai mentioneaza in comunicat.

La intrevedere au mai participat ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les, si ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.