Presedintele Klaus Iohannis a transmis marti un mesaj la deschiderea Congresului Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania, organizat la Constanta, in care a vorbit despre "o lipsa de implicare din partea autoritatilor" in ceea ce priveste omagierea eroilor si a victimelor comunismului, precum si tragerea la raspundere a celor vinovati.

"Am observat in ultima vreme, in actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsa de implicare din partea autoritatilor in ceea ce priveste omagierea eroilor si a victimelor comunismului, precum si tragerea la raspundere a celor vinovati. Responsabilii guvernamentali dau dovada de o cunoastere precara a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflecta prin lipsa de strategii si initiative care sa combata uitarea si sa onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, institutiile care au obligatia de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum si de a scoate de sub anonimat calaii dau dovada de totala pasivitate. Gasesc aceste neajunsuri foarte daunatoare pentru societatea noastra. Lipsa de implicare concreta din partea autoritatilor si esecul unor institutii abilitate de stat sa identifice criminalii si sa ii sanctioneze alimenteaza distorsionarea trecutului si banalizarea crimelor comise pe criterii politice", spune seful statului, in mesajul prezentat de consilierul de stat Nicoleta Nicolae-Ioana.

El subliniaza ca in contextul acestor "restante" este nevoie de un efort comun pentru prezervarea memoriei eroilor Revolutiei si omagierea victimelor comunismului, precum si recunoasterea, la nivelul intregii societati, a celor care s-au opus dictaturii comuniste.

"Romania nu mai poate fi condusa dupa principiile regimului comunist, chiar daca unii politicieni dovedesc ca agatarea de putere, dispretul fata de lege si demagogia sunt inca deprinderi la ordinea zilei. Prin alegerile pe care le fac, romanii vor o tara europeana, despartita definitiv de trecut. Romania este astazi o tara puternic atasata valorilor europene, iar viitorul trebuie cladit in continuare pe principii precum respectul fata de democratie, demnitate umana, drepturile si libertatile fundamentale si stat de drept, principii pe care dumneavoastra le-ati aparat cu riscul suprem al vietii", arata presedintele Iohannis.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Potrivit acestuia, renasterea sperantei si a spiritului civic in Romania postcomunista si-a avut deseori radacina in sacrificiul detinutilor politic.

"Pentru aceasta jertfa incomensurabila, pe care sper ca toti romanii o apreciaza la justa sa valoare, in numele statului roman, va sunt profund recunoscator. Pentru mine, dumneavoastra, detinutii politic, reprezentati cele mai inalte repere ale demnitatii, curajului, atasamentului fata de tara. Renasterea sperantei si a spiritului civic in Romania postcomunista si-a avut deseori radacina in sacrificiul detinutilor politic. Privind catre jertfa lor, generatiile de astazi inteleg ca nimic nu este mai de pret decat libertatea si democratia. Cu atat mai mult, avem datoria astazi sa ne aducem aminte de cei care au luptat pentru valorile care guverneaza societatea democratica de acum si sa militam pentru condamnarea cu hotarare a abuzurilor si crimelor comise in timpul regimului comunist. Fiecare disparitie a unui detinut politic nu reprezinta doar pierderea unei voci care a militat pentru dreptate si pentru adevar. Din pacate, timpul ne rapeste martorii, iar, odata cu plecarea lor, memoria comuna tinde sa se estompeze. Astfel, a ne aminti de jertfa detinutilor politic reprezinta o obligatie morala si reparatorie", a mai transmis presedintele.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

El subliniaza ca libertatea nu este un "bun dat, ci este un drept castigat cu multa suferinta, cu sacrificiul suprem al vietii" celor care au trecut prin inchisorile si lagarele comunismului.

"Niciodata nu vom putea spune ca am facut indeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merita intotdeauna sa fie sustinut prin asumarea corecta a trecutului recent, condamnarea abuzurilor si crimelor din acea vreme, consolidarea democratica si intarirea institutiilor statului. In acelasi timp, cred ca e important sa aparam imaginea dumneavoastra de acte ultragiante de trivializare, asa cum este tentativa unor politicieni anchetati sau condamnati pentru acte de coruptie de a se prezenta, fara rusine, drept detinuti politic", afirma Klaus Iohannis.

Seful statului precizeaza ca va face tot ce ii sta in putinta pentru ca intreaga societate sa ii respecte pe cei care au suferit in timpul dictaturii comuniste.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

El le-a transmis participantilor la eveniment ca reprezinta "repere pentru o Romanie mai buna si mai dreapta, pe care vrem sa o construim in anii care vin".

"Este imperios ca adevarul istoric sa fie reconstituit, analizat si reintegrat in parcursul dezvoltarii statului roman. Generatiilor de azi si de maine trebuie sa li se spuna, cu argumente si dovezi, ca regimul comunist a insemnat raul absolut, un sistem crud care a banalizat suferinta si moartea, a ingradit drepturile, libertatile si a calcat in picioare demnitatea umana. Insist pe ideea ca avem nevoie de mai multa educatie cu privire la istoria comunismului, avem nevoie sa pastram mostenirea trecutului nealterata si sa o transmitem generatiilor viitoare pentru a garanta o societate democratica sanatoasa, ferita de idei si curente extremiste, xenofobe si populiste", sustine presedintele Iohannis, potrivit site-ului Agerpres.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

El a multumit Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania pentru contributia "esentiala" si "constanta" adusa la prezervarea memoriei nationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.