Raluca Turcan, liderul PNL, in contextul in care scoala se va incepe cu o saptamana mai devreme, iar bugetul Educatiei este mai mic cu 1 miliard de lei, cere Vioricai Dancila sa numeasca de urgenta un ministru al Educatiei.

"PNL solicita premierului numirea urgenta a unui ministru al Educatiei! Este o rusine ca al cincilea ministru PSD in 2 ani si jumatate sa nu existe si sa fie folosit ca interimar ministrul Breaz, autorul dezastrului financiar al institutiilor de cultura. Mai mult, anul acesta, scoala incepe cu o saptamana mai devreme fata de anii trecuti, dar si cu o taiere de 1 miliard de lei la bugetul Educatiei!", a declarat Raluca Turcan, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv, potrivit Mediafax.

Au fost anulate programele "Merg la scoala" si "After school"

"Atragem atentia ca principala problema la inceputul anului scolar va fi lipsa manualelor scolare pentru elevii de clasa a VII. Dupa calculele noastre este posibil ca manualele sa ajunga cel mai devreme la inceputul lunii octombrie. Vina este exclusiv a fostilor ministri si vina primului-ministru. (...) Inainte de inceperea anului scolar viitorul ministru al Educatiei trebuie sa prezinte clar raspunsurile la problemele legate de punerea in pericol si compromiterea unor programe nationale vitale pentru diminuarea parasirii timpurii a scolii. Programul merg la scoala, care tocmai a fost anulat, premierul sustinand ca a fost anulat la solicitarea parintilor. Ce parinti? De asemenea, programul alimentatiei diversificata in scoli. Programul pilot este copromis total pentru ca autoritatile nu au avut timpul necesar sa deruleze achizitiile publice astfel incat la inceputul anului cei 50.000 de copiii sa primeasca o masa calda in loc de corn si lapte. (...) Mai sunt doua programe nationale puse in pioneze de catre PSD. Este cel legat de After School, cu toate ca exista in programul de guvernare al PSD extinderea la nivel national al programuluo, acesta se deruleaza in continuare doar unde consiliile judetene au gasit bani de finantare. Al doilea program este cel legat de transportul gratuit al elevilor. prin OUG transportul interjudetean al copiilor este sabotat", a mai spus liderul PNL.

Raluca Turcan a mai solicitat si clarificari cu privire la numarul profesorilor calificati si stadiul in care se afla fondurile europene.

"Trebuie clarificata situatia profesorilor necalificati care vor intra in scoli. Sa nu uitam ca pentru elevii de clasa a opta profesorii nu au beneficiat de nicio calificare. Anul trecut au fost 4500 de profesori necalificati. Fondurile europene sunt in pericol. In momentul de fata pentru educatia copiilor din cei 329 milioane de euro programe pentru tineret am absiorbit doar 0.9 milioane. Din cei 5.43 miliarde euro alocati pentru cercetare am absorbit 0,87, iar din cei 49 miliarde de euro in infrastructura de transport in educatie si sanatate am absorbit 12 miliarde. La inceput de an scolar guvernul Dancila a oferit nimic pentru educatia romaneasca si mii de copii sunt nevoiti sa plece in strainatate pentru a gasi un loc de munca", a spus Turcan.

Citeste si:
Cum a aflat fiul Vioricăi Dăncilă că a fost adoptat. A fost...
Cum a aflat fiul Vioricăi...

Viorica Dancila a spus ca programul "Merg la scoala" nu era prevazut in programele finantate pana la sfarsitul acestui an.

Ecaterina Andronescu a fost demisa din functia de ministru al Educatiei de catre Viorica Dancila, dupa ce a afirmat, in legatura cu cazul Caracal, ca ea a invatat de acasa sa nu se urce intr-o masina cu un strain.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.