Andrei Caramitru, membru USR, incearca sa explice intr-o postare pe Facebook motivele pentru care "suntem blocati ca tara" si de ce nu putem evolua.

"Marele pericol - cand sistemul devine blocat

Suntem blocati ca tara. Nu putem evolua. De asta suntem toti atat de frustrati. Riscul - daca nu reusim o reforma radicala rapida - e urias. E o problema de sistem. Sa va explic:


  • initial, sistemul era de tip fascist (in interbelic) sau comunist (pana la aderarea la UE). Livra crima si teroare pentru minoritati si cei care se opuneau. Livra nationalism si propaganda si un trai minim. Permitea coruptia totala. Dar putea sa livreze infrastructura, proiecte mari.

  • dupa intrarea in UE - tinta e un sistem modern, democratic, care lucreaza pentru cetatean. Fara nationalisme, cu toleranta si cu bunastare. Un sistem deschis. Nu am ajuns niciodata acolo

  • suntem blocati undeva intre. Pentru ca sistemul a evoluat un pic dar nu destul. Avem coruptie dar mai sunt si judecatori care o condamna. Avem democratie dar nu prea. Avem servicii de stat dar de o calitate execrabila. Avem proiecte de infrastructura - dar pe hartie, ca nu suntem in stare sa le facem pe model European riguros. Avem cele mai mari cheltuieli din Europa pe Politie, servicii etc. dar nu suntem in stare sa raspundem la un telefon la 112. Nu reformam nimic dar dam salarii si pensii speciale la stat din ce in ce mai mari.

PSD-ul sub Dragnea (si ALDE) a inteles asta si a facut tot ce a putut ca sa ne intoarcem la sistemul vechi, fascisto-comunist. Din fericire nu a reusit. USR/PLUS se lupta sa ajungem la sistemul European. Evident cu toti ceilalti care se opun.

Cine reprezinta sistemul actual “blocat”, sistemul lui “merge si asa”? In principal PNL (mai putin o aripa mica reformista de acolo) si acum si aripa Dancila din PSD. Si ProRo. Si UDMR. De asta cred ca se inteleg acum foarte bine. Ei vor o evolutie foarte graduala, sa nu se schimbe mare lucru. Diferentele de abordare sunt minore. Iohannis (stiu ca va enerveaza ca o sa zic asta) este de fapt liderul actual al sistemului asta blocat care nu evolueaza. Asta explica si atitutudea, discursul lui.

E o abordare foarte periculoasa. Pentru ca nu functioneaza nimic asa. Si - daca nu reusim o reforma rapida si radicala spre modelul European, frustrarea oamenilor va duce la aparitia unui Dragnea si mai puternic, mai carismatic, un Erdogan sau Viktor Orban de Romania, care va impinge sistemul spre vechile lui structuri fascisto/comuniste", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.

Citeste si:
Predicțiile lui Andrei Caramitru, după sosirea vaccinului anti-Covid
Predicțiile lui Andrei...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.