Politica 9 Iulie 2019 16:58 de Clara Vacaru
Presedintele Instantei supreme, Cristina Tarcea, a declarat marti, dupa publicarea celor doua rapoarte GRECO, ca persoanele care nu respecta sau nu pot intelege valorile europene nu au caderea sa se pretinda reformatori si "ar trebui macar sa taca".

Cristina Tarcea spune ca cele doua rapoarte GRECO publicate marti exprima aceleasi preocupari si ingrijorari in ceea ce priveste legile Justitiei ce s-au reflectat si in sesizarile pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a transmis Curtii Constitutionale.

"Trebuie sa precizez faptul ca Raportul de follow-up referitor la Raportul ad-hoc privind Romania exprima aceleasi preocupari si ingrijorari in ceea ce priveste legile Justitiei, ce s-au reflectat si in sesizarile pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a transmis Curtii Constitutionale in cadrul procesului de verificare a constitutionalitatii modificarilor propuse de Parlament si agreate de o parte a Consiliului Superior al Magistraturii. Ma refer aici la: lipsa de transparenta si dialog, riscul plecarilor din magistratura si promovarilor arbitrare, Sectia speciala pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ), slabirea independentei judecatorilor si procurorilor. Imi amintesc ca, pe toata durata procesului legislativ, dar si ulterior, in ciuda tuturor argumentelor, se afirma obsesiv in spatiul public ca nicio modificare din legile Justitiei nu este de natura a afecta independenta magistratilor", precizeaza Tarcea pentru Agerpres.

Sefa Instantei supreme arata ca, prin raportul publicat, GRECO afirma in termeni lipsiti de echivoc ca este in mod serios ingrijorat de consecintele nerespectarii recomandarilor privind SIIJ asupra independentei sistemului judiciar si insista ca aceasta unitate de parchet sa fie desfiintata.

Ea mai spune ca Justitia din Romania face parte din marea familie a Justitiei europene, iar cei ce nu respecta sau nu pot intelege valorile europene ''nu au caderea sa se pretinda reformatori'' si ''ar trebui macar sa taca".

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

"Mai constata GRECO ca modificarile legilor Justitiei si deciziile Curtii Constitutionale reprezinta o potentiala amenintare la adresa independentei magistratilor si ca modul in care este reglementata raspunderea magistratilor reprezinta un risc de presiune asupra judecatorilor si procurorilor. Nu pot sa nu ma intreb acum, dupa publicarea raportului, daca cei care au propus si sustinut neconditionat modificari legislative care incalca independenta justitiei isi vor asuma rezultatul actiunilor lor. Vom asista la demisii sau macar la retrageri decente din spatiul public?! Justitia din Romania face parte din marea familie a justitiei europene, iar cei ce nu respecta sau nu pot intelege valorile europene nu au caderea sa se pretinda reformatori. Ar trebui macar sa taca!", afirma Tarcea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmodtempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam,quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodoconsequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit essecillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat nonproident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.