Politica 8 Iunie 2019 11:37
Purtatorul de cuvant al PSD Mihai Fifor sustine ca dupa ce Romania nu a castigat locul in ONU, Iohannis nu mai vrea sa fie titularul deciziei de politica externa a Romaniei, cu toate ca, in opinia sa, ar trebui sa isi asume acest esec diplomatic major al Romaniei.

"Nu au trecut nici 3 luni de cand presedintele Iohannis sustinea sus si tare ca, potrivit Constitutiei, presedintele este titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si reprezentant al tarii noastre in plan extern.

Acum, ca Romania nu a castigat locul in ONU, Iohannis nu mai vrea sa fie titularul deciziei de politica externa a Romaniei. Normal sa nu mai vrea, oricum nu a facut nimic din aceasta calitate conferita de Constitutie.

In realitate, presedintele Klaus Iohannis poarta cea mai mare parte din vina, in calitate de sef al diplomatiei romanesti, pentru esecul privitor la obtinerea locului de membru nepermanent al Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU. Trimiterea unor scrisori, ceea ce i se pare un mare merit, nu echivaleaza cu declaratii publice oficiale si nici cu solicitari clare in foruri care ar fi putut face diferenta.

De ce presedintele Iohannis nu a abordat subiectul la recentul Summit de la Sibiu? Daca ar fi facut asta, macar in intalniri bilaterale, ar fi putut obtine voturi in plus.

Presedintele Iohannis nu a cerut acest lucru nici de pe peluza Casei Albe, unde a avut onoarea, in numele Romaniei, sa sustina o conferinta de presa impreuna cu presedintele SUA, Donald Trump.

Linia de politica externa promovata de domnul Iohannis, fara consultarea Parlamentului, obstructionand permanent Guvernul in numirea ambasadorilor, a contribuit decisiv la acest rezultat inregistrat la ONU.

Presedintele ar trebui sa ne explice ce a facut in aceasta calitate pe care si-a atribuit-o singur, pentru a obtine acel loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU.

Cu cati sef de stat sau de guvern a negociat pentru a sustine candidatura Romaniei si care sunt rezultatele acelor negocieri?

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Apoi, domnul Iohannis a refuzat cu obstinenta sa vina sa explice in fata Parlametului si a romanilor, care sunt liniile de politica externa in care a angajat Romania.

A refuzat sa prezinte mandatul cu care s-a prezentat la reuniunile Consiliului Europen si sa le spuna romanilor care au fost rezultatele acelor intalniri pentru Romania.

E momentul ca presedintele Iohannis sa isi asume acest esec diplomatic major al Romaniei", a scris Mihai Fifor pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.