Politica 24 Mai 2019 08:52
Partidul Laburist (PvdA) al prim-vicepresedintelui Comisiei Europene (COM) Frans Timmermans, candidat la postul de presedinte al COM, a obtinut o victorie surprinzatoare in alegerile europarlamentare desfasurate joi in Olanda, obtinand 18,1% din voturi, informeaza AFP si Reuters.

"Sper ca aceasta sa ofere un imbold multor altor social-democrati din Europa", a fost reactia lui Timmermans la aflarea rezultatului exit-pollului, scrie Agerpres.

"Imi dau seama ca peste tot in Europa se simte nevoia unei alte Europe, a unei Europe care sa lupte mai mult impotriva schimbarilor climatice"."O Europa care intelege ca trebuie sa colaboram mai mult impreuna la nivel social, ca marile companii trebuie sa plateasca mai multe impozite. Sunt subiecte pentru care actioneaza social-democratia", a comentat Timmermans pentru televiziunea publica NOS.

Din cele 26 de locuri alocate Olandei in Parlamentul European, laburistii ar urma sa ocupe 5, conform primelor estimari Ipsos date publicitatii de NOS.

Laburistii olandezi au reusit sa rastoarne predictiile, clasandu-se inaintea liberalilor si a populistilor, a caror victorie era anuntata de sondaje si analize. Inaintea scrutinului, Partidul Laburist era creditat in sondaje cu obtinerea locului al treilea. Totodata, partidul candidatului social-democrat la functia de presedinte al COM si-a dublat rezultatul la acest scrutin, comparativ cu cel obtinut in 2014.

Partidul Popular pentru Libertate si Democratie (VVD) al premierului Mark Rutte s-a clasat pe locul al doilea, cu 15% din voturi, urmand sa obtina 4 mandate.

Tanarul partid nationalist Forumul pentru Democratie al lui Thierry Baudet a obtinut 11% din voturi si 3 mandate.

Partidul Libertatii (PVV) al lui Geert Wilders, un eurosceptic cunoscut mai ales pentru campania sa impotriva islamului, a obtinut 4%, cel mai slab rezultat din ultimii zece ani.

Participarea la vot a fost de 37%, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de acum cinci ani.

Marja de eroare a sondajului Ipsos, realizat la iesirea din sectiile de votare, este de 2%

Rezultatele oficiale vor fi comunicate duminica seara, dupa incheierea scrutinului europarlamentar in toate cele 28 de state membre, la care peste 400 de milioane de alegatori sunt chemati sa voteze pentru alegerea a 751 de deputati.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Rezultatul alegerilor din Olanda constituie un prim test al apelului partidelor eurosceptice din statele membre care participa la scrutinul europarlamentar. Scorul scazut obtinut de acestea ar putea aduce o oarecare usurare partidelor pro-europene.

Reuters noteaza ca este de asteptat ca formatiunile politice de extrema dreapta sa isi mareasca prezenta in Parlamentul European, cota care nu ar urma totusi sa depaseasca un procent de 20%.

In Franta, partidul nationalist al politicienei Marine Le Pen conduce in sondajele de opinie, cu un usor avans fata de partidul presedintelui Emmanuel Macron, potrivit unui sondaj publicat joi de ziarul Les Echos.

In Germania, partidul crestin-democrat al Angelei Merkel este creditat cu obtinerea celui mai bun scor, fiind estimat ca formatiunea politica anti-imigratie Alternativa pentru Germania ar obtine 12%, ceea ce ar situa-o pe locul al patrulea.

Citeste si:
Volodimir Zelenski anunță o viitoare victorie a Ucrainei: „Au...
Volodimir Zelenski anunță o...

In Italia este de asteptat ca partidul de extrema dreapta Liga al ministrului de interne Matteo Salvini sa obtina cele mai multe voturi.

Olanda si Marea Britanie sunt primele tari care au votat, joi, in alegerile europarlamentare organizate in statele din Uniunea Europeana in perioada 23-26 mai. Vineri este randul cetatenilor europeni din Irlanda si Cehia sa voteze. Majoritatea statelor membre au decis organizarea alegerilor europarlamentare duminica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.