Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi ca a fost elaborata o noua ordonanta de urgenta, care va abroga mai multe prevederi din OUG 7/2019 care fac obiectul protestului magistratilor, urmand ca vineri sa ii prezinte proiectul actului normativ premierului Viorica Dancila.

"La MJ a fost elaborat proiectul de ordonanta de urgenta pentru modificarea OUG 7/2019. Proiectul este elaborat in sensul celor discutate de premier cu presedintele CSM, AMR, UNJR, Asociatia Procurorilor din Romania, IJ si Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Modificarile fac referire la (...) abrogarea art. 54 - care prevede faptul ca judecatorii, alaturi de procurori pot deveni procurori de rang inalt si faptul ca avizul consultativ pentru procurorii de rang inalt nu mai e dat de Sectia de procurori, ci de plenul CSM - se revine la prevederea anterioara, ca doar procurorii pot deveni procurori de rang inalt, iar avizul consultativ este dat de Sectia de procurori a CSM", a declarat Toader intr-un interviu la Antena 3, potrivit Agerpres.

El a precizat ca prin noul proiect se va rezolva si problema diferentelor salariale si pierderilor salariale pentru IT-istii din sistemul judiciar - ce au pierdut prin legea salarizarii, pe de o parte, si faptul ca sunt inca diferente salariale, desi desfasoara aceeasi activitate de specialitate in slujba sistemului judiciar.

OUG elimina doua corelari legislative referitoare la competentele Inspectiei Judiciare

In al treilea rand, a adaugat ministrul, se elimina doua corelari legislative referitoare la competentele Inspectiei Judiciare, referitor la cei care nu mai au dreptul de declansare a procedurii disciplinare.

"Maine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanta de urgenta, pe care apoi il voi trimite la CSM, pentru consultare si emitere a avizului consultativ", a mai spus Toader.

Plenul CSM s-a intrunit in sedinta pe 25 februarie pentru a dezbate efectelor adoptarii OUG 7/2019, din perspectiva demersurilor necesare a fi intreprinse.

Prim-ministrul Viorica Dancila a invitat pe 25 februarie, la Palatul Victoria, cate un reprezentant al asociatiilor de magistrati, precum si reprezentanti ai CSM, pentru discutii pe tema legislatiei in domeniul justitiei.

Pe 19 februarie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica legile justitiei si care interzice delegarile in functii de conducere din cadrul Ministerului Public.

Toader: Dupa modificarea OUG 7 voi declansa procedura de selectie a unui nou procuror general

"Am avut in vedere abrogarea acestui articol 54. Daca eu in ziua aceea anuntam pe pagina de Internet a MJ, trebuia sa merg pe procedura de la momentul acela, adica sa se poata inscrie si judecatori la functia de procuror general. Stiam ca va urma abrogarea, si atunci am amanat declansarea oficiala a procedurii ca sa mergem pe procedura astfel cum va fi modificata si saptamana viitoare sunt convins ca Guvernul va adopta ordonanta de urgenta de modificare a OUG 7 si imediat voi avea anuntul pregatit, imediat voi declansa procedura de selectie dupa regulile legale in vigoare la momentul acela.
Citeste si:
Zelenski a numit un deputat din partidul său pentru postul de...
Zelenski a desemnat un...

Am declarat ca declansez procedura de numire, selectie a unui nou candidat pentru functia de procuror general pentru ca pana la expirarea mandatului sa indeplinim procedurile legale de selectie, sa lasam timpul necesar presedintelui pentru analiza si eventual pentru validarea propunerii, pentru emiterea decretului de numire a celui pe care il voi propune candidat pentru procuror general", a afirmat ministrul Justitiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.