Andrei Caramitru explica cum functioneaza "furtul din invatamant", expunand, totodata, ce ar trebui facut inainte de a se discuta despre organizarea educatiei.
"Educatia este o zona mica de furt pentru PSD/ALDE. Doar vreo 200m EUR (era mult mai mare in epoca fabricilor de diplome). Miliardele se fura prin transport (PNDL - despre care am scris), sanatate (CNAS), ANAF. O sa le iau pe rand in urmatoarele saptamani. Insa pentru cei 200m EUR sistemul de educatie este distrus, si viitorul nostru cu el.

Care e mecanismul in scoli si licee? Mi-a fost explicat de un fost ministru al invatamantului. Cartile auxiliare si inspectorii:
  • ministerul decide o lista de auxiliare 'aprobate'. Cu spagi consistente si oameni in minister impusi de mafia cartilor
  • inspectorii sunt numiti politic, la fel directorii de scoli (decizia e luata la partid direct, chiar la nivel de comuna)
  • inspectorii primesc o 'cota' impusa pe scoala. Pun presiune pe directorii scolii care dau cotele mai departe la profesori care cer elevilor sa le cumpere
  • pentru inspectori si directorii de scoli, educatia copiilor nu conteaza. Conteaza doar cota de bani colectati.

De ce nu fac totusi si investitii in scoli, macar sa construiasca WC-uri (peste 2400 scoli au inca toaletele in curte - in 2019)? Pentru ca nu pot fura organizat din asta:
  • Scolile sunt doar cate una pe comuna. Investitia este foarte mica (cateva mii de EUR pe scoala), si nu poate fi facuta decat de o firma locala
  • Firmele locale de tipul TelDrum si patronii lor politici se concentreaza pe drumuri prin PNDL (milioane de EUR), nu ii intereseaza contractele mici in scoli.
Ce trebuie facut? Inainte sa vorbim de organizarea educatiei, trebuie sa resetam sistemul de decizii. Si nu e greu deloc:
  • Inspectorii trebuie eliminati din sistem. Total. Sunt un instrument de control politic de la centru si de gestiune a banilor negri
  • Scolile trebuie gestionate de comunitatile locale - dar nu de primarul politic ! Ci de un Board scolar compus din alesi ai profesorilor, parintilor, elevilor . Board-ul decide directorul, bugetul / investitiile si planul de educatie. Daca e nevoie de bani pentru investitii primaria sa ii aloce, insa nu controleaza cum se cheltuiesc banii (Board-ul scolii are responsabilitatea asta)", a scris Andrei Caramitru pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.