Mai multe asociatii de elevi, printre care Asociatia Elevilor din Constanta si Asociatia Elevilor din Bacau, au transmis sambata, printr-un comunicat de presa, ca recent au aparut in spatiul public informatii referitoare la trei licee din municipiul Brasov - Colegiul National ”Andrei Saguna”, Colegiului National Dr. Ioan Mesota si Colegiului National de Informatica ”Grigore Moisil” - care conditioneaza prin regulamentele de ordine interioara continuarea studiilor elevilor, obligandu-i pe acestia sa se transfere la un alt liceu daca nu obtin media necesara.

"Dorim sa atragem, in primul rand, atentia asupra faptului ca orice prevedere care limiteaza accesul liber la educatie al elevilor constituie un atentat la principiul echitatii care, conform art. 3, lit. a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, este unul din fundamentele pe care se constituie sistemul de invatamant romanesc. Astfel, «debarasarea» de elevii care nu reusesc sa atinga o anumita performanta nu reprezinta, in fapt, decat perpetuarea mentalitatii elitismului in sistemul de invatamant, o mentalitate toxica ce se concentreaza in mod expres pe elevii ce obtin premii la olimpiade si concursuri, respectiv medii foarte mari, fara a incerca sprijinirea elevilor ce au deficiente de invatare, conform art. 72, alin. 2 din Legea educatiei, si ajutarea lor in a-si remedia situatia”, a precizat sursa citata.

Asociatiile de elevi considera ca reglementarile introduse in regulamentele de ordine interna ale liceelor denota o interpretare eronata a directorilor fata de scopul evaluarii si notarii, acesta nefiind efectuarea unei filtrari in sistem si ierarhizarea elevilor in functie de capacitatile intelectuale, ci analizarea situatiilor unde elevii nu si-au insusit anumite competente si cunostinte pentru ca ulterior activitatea de predare-invatare sa fie eficientizata.

Asociatiile elevilor: Elevii nu pot fi constransi sa se transfere

Asociatiile elevilor au mai afirmat ca prevederile acestor regulamente reprezinta si o incalcare a legislatiei. ”Regulamentul de Organizare si Functionare al Unitatilor de Invatamant Preuniversitar instituie la art. 148 dreptul elevilor de a se transfera la o alta unitate de invatamant. Or, exercitarea unui drept reprezinta o optiune a cetatenilor, iar daca elevii nu isi doresc sa se transfere, ei nu pot fi in niciun fel constransi”, se mai arata in comunicat.
Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Asociatiile de elevi si-au mai exprimat ingrijorarea fata de atitudinea inspectorului scolar general al judetului Brasov care a declarat: “Fiecare unitate scolara are acest regulament intern si fiecare unitate poate stabili conditii legate de activitatea pe care o desfasoara, de rezultatele pe care si le doresc. Sunt tinte pe care si le-au stabilit si sunt indicatori de management si nu cred ca ar trebui sa privim lucrurile din perspectiva segregarii. Daca acel copil nu poate face fata targetului stabilit, el este indrumat spre o alta unitate scolara. Acest lucru se intampla si cu consultarea unui psiholog”.

Asociatiile de elevi considera ca solutia pentru un elev care nu poate face fata “targetului stabilit” nu este excluderea lui din unitatea de invatamant, fapt ce ar contribui la segrerarea deja existenta intre liceele considerat de elita si restul liceelor.

Citeste si:
Ecaterina Andronescu, despre Cristina Topescu: Era un om atat de drept
Ecaterina Andronescu, despre...

Aceasta situatie afla in totala opozanta cu principiul echitatii, iar fiecare scoala ar trebui sa aiba capacitatea de a asigura acelasi nivel de invatare pentru elevi, iar in cazul existentei deficientelor, sa se puna accent pe remedierea lor”, a mai spus sursa citata.

Din aceste motive, asociatiile de elevi solicita public Ministerului Educatiei Nationale sa trimita corpul de control pentru cercetarea Inspectoratului Scolar Judetean Brasov si a celor trei licee implicate.

Totodata, solicitam Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov sa dispuna inceperea cercetarilor inspectorului scolar general pentru infractiunea de abuz in serviciu. Tragem un semnal de alarma pentru toate unitatile de invatamant din tara ce adopta aceasta practica le recomandam sa inceapa de indata sa ia masuri pentru intrarea in legalitate”, se mai arata in comunicatul asociatiilor elevilor.

Ecaterina Andronescu: Este o discriminare

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru edupedu.ro ca aceasta prevedere reprezinta o discriminare.”Este o discriminare si eu cred ca nu putem sa facem asemenea lucruri. Am vorbit cu inspectoarea generala si m-am inteles cu domnia sa ca le recomanda sa elimine din regulamentul de functionare al scolii aceasta prevedere conform careia parintele semneaza ca isi retrage copilul daca nu ia 8. Nu trebuia sa intre asa ceva intr-un regulament, pentru ca nu exista o prevedere cu putere normativa mai mare care sa prevada acest lucru. Ca urmare, era ilegal, sa spunem asa”, a afirmat ministrul Educatiei.
Citeste si:
„Bravo, ai stil!” 2023 se va difuza pe un alt canal. Când începe...
„Bravo, ai stil!” 2023 se va...

In regulamentele unitatilor de invatamant respective se precizeaza ca elevii care nu obtin la sfarsitul anului scolar media generala de 8.50, mediile generale la limba romana si matematica de minimum 8 sau media generala la purtare de miminum 9.50 sunt declarati necorespunzatori cu standardele scolare asumate de parinte in momentul inscrierii si nu vor mai frecventa cursurile colegiului fiind obligati sa se transfere la alte scoli, pentru anul scolar urmator.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.