Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat duminica seara ca a redactat un proiect de ordonanta de urgenta, pentru a da posibilitatea persoanelor condamnate de completuri "nelegal constituite" si care nu mai sunt in termen sa poata depune contestatii in anulare.

Tudorel Toader a mai anuntat si o a doua ordonanta de urgenta in legatura cu protocoalele incheiate cu SRI, insa a precizat ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale.

"Am pregatit un proiect de ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a tuturor celor care au fost condamnati de catre complete nelegal constituite. Si vor putea face contestatie in anulare, repusi fiind in termen prin ordonanta, iar instanta, in complet legal constituit, ii va judeca si daca vor fi vinovati vor plati, daca nu vor fi vinovati, sigur nu exista temei sa plateasca. Aceasta este o prima si imediata masura. A mai declarat Curtea neconstitutionala si constituirea sau incheierea acelor protocoale. Asteptam motivarea deciziei Curtii, vedem dezlegarea pe care o vor da judecatorii constitutionali si in functie de care, probabil, vom proceda in aceeasi masura sa le dam posibilitatea juridica legala sa verifice dosarul, sa fie contestat, sa verifice daca urmarirea penala a fost facuta pe probele legale din Codul de procedura penala sau a fost facuta pe langa procedura penala, pe baza de protocoale si de catre organe judiciare care nu sunt abilitate in urmarirea penala (...). Ordonanta de urgenta pentru contestatia in anulare de catre cei condamnati definitiv, care au pierdut termenul de contestatie, condamnati in complete nelegal constituite, asta e una. Doi - asteptam decizia si, in functie de dezlegarea judecatorilor, cel mai probabil vom proceda la fel (...) Ordonanta este pregatita", a spus Toader, intr-o interventie telefonica la Romania TV, potrivit Agerpres.

Intrebat daca ordonanta privind contestatia in anulare va fi data saptamana viitoare, Toader a precizat: "Nu decid eu momentul. Eu propun solutia. Eu am facut draftul de ordonanta, doamna prim-ministru va decide. Dar ce cred eu, in cel mai scurt timp posibil".

Toader a spus ca se va intalni luni cu premierul Viorica Dancila si se va decide "ceea ce este de facut"

"Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut o noua evaluare si maine o prezint doamnei prim-ministru si vom decide ceea ce este de facut. Sigur, sunt mai multe variante. Nu vreau sa va dezamagesc, dar nu pot sa avansez eu varianta finala pe care o vom adopta. Vedem maine si comunica doamna prim-ministru sau voi comunica eu. Important este sa aflam adevarul, asa cum este din practica judiciara, din procesul legislativ. Cunoscand adevarul, stim ce trebuie sa facem. Sigur, este anormal sa facem afirmatii de genul: 'noi exportam experienta in prevenirea, combaterea criminalitatii, lupta cu fenomenul numit coruptie', cand vedem cu totii foarte bine, din pacate, cu totul alta realitate decat cea pe care o promovau autoritatile de resort. Vedem multe abuzuri. Ca sunt de la DNA, ca au fost de la Ploiesti, ca sunt de la Oradea, vedem ce spune Curtea Constitutionala ca sunt protocoalele nefiresti, neconstitutionale, vedem ce spune Curtea Constitutionala ca, din 2014 incoace, completele de 5 au fost constituite in contradictie cu legea si a declarat Curtea acel conflict. Noi, sigur, trebuie sa facem ceva. Intr-un stat de drept nu poti sa-i zici romanului: ai fost urmarit penal pe protocoale declarate neconstitutionale, ai fost condamnat definitiv de complete nelegal constituite, procedura declarata neconstitutionala, dar intr-un stat de drept al anului 2019, intr-o tara membra a UE, chiar daca ti s-a incalcat dreptul la aparare, la un proces echitabil, la respectarea legii, ramai condamnat, ramai in puscarie", a mai afirmat Toader.
Citeste si:
Guvernul a amânat plafonarea adaosului comercial. Ședința pentru...
Guvernul a amânat plafonarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.