Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romanei, Dan Suciu, sustine ca declaratiile senatorului ALDE, Daniel Zamfir, potrivit carora indicele ROBOR este "trucat" cu "stiinta si implicarea" directa a BNR, creeaza confuzie in mod intentionat, "ceea ce este descalificant", pentru ca nu tine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Nationala.

"Nu inteleg cum Banca Nationala a facut acest lucru (trucarea ROBOR n.r.), pentru ca de la domnul Zamfir nu am vazut niciun argument de manipulare. Asigur pe toata lumea ca nu exista, cel putin din cunostinta noastra, asemenea presupuneri legate de manipulare. Domnul Zamfir nu intelege, nu vrea sa inteleaga sau creeaza confuzie in mod intentionat, ceea ce este descalificant, pentru ca pur si simplu nu tine cont de obiectul de activitate definit prin lege pentru Banca Nationala, si anume politica monetara, care presupune stabilitatea pretului, controlul inflatiei. Aceasta se face prin dobanda de politica monetara si care la randul ei determina culoarul de variatie al ROBOR-ului pe diferite scadente. Daca nu se tine cont de obiectul de activitate al bancii e ca si cum nu se recunoaste rolul bancii din perspectiva legala", a declarat, duminica, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

El a precizat ca astfel de acuzatii apar de la aceleasi doua-trei persoane

Intrebat daca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va da curs invitatiei facute de senatorul ALDE de a fi prezent in data de 29 ianuarie la audierile din Comisia Economica a Senatului, Dan Suciu a afirmat ca BNR este deschisa la discutii, dar depinde daca "ne sunt sesizate probleme reale".

"BNR este intotdeauna deschisa la discutii, dar depinde foarte mult daca ne sunt sesizate probleme reale ca sa putem sa avem ce discuta. Sa vedem ce probleme reale sunt invocate", a mai spus Suciu.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a solicitat Bancii Nationale a Romaniei sa decida ca ROBOR sa se calculeze in functie de tranzactiile care se fac, sustinand ca indicele la care sunt calculate ratele romanilor cu credite in lei este "trucat" printr-o intelegere intre bancile comerciale cu "stiinta si implicarea" directa a BNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.