Senatorul ALDE Daniel Zamfir cere Bancii Nationale a Romaniei sa decida ca ROBOR sa se calculeze in functie de tranzactiile care se fac, sustinand ca indicele la care sunt calculate ratele romanilor cu credite in lei este "trucat" printr-o intelegere intre bancile comerciale cu "stiinta si implicarea" directa a BNR.

"Indicele la care sunt calculate ratele romanilor cu credite in lei este aranjat, este trucat printr-o intelegere intre bancile comerciale cu stiinta si implicarea directa a Bancii Nationale a Romaniei. (...) Cer Bancii Nationale a Romaniei ca de maine sa opreasca acest mecanism prin care ROBOR-ul este calculat astazi, mecanism care umfla intr-un mod artificial ratele romanilor. Prin parghiile pe care le are BNR sa stabileasca ca acest ROBOR sa se calculeze in functie de tranzactiile care se fac, pentru ca aia este valoarea reala, de piata, la care se fac tranzactiile si nu in functie de cotatii. (...) ROBOR este o intelegere intre bancile comerciale, nu este rezultatul unei piete libere, asa cum ne-au explicat de atatea ori oficialii BNR. Este o intelegere care se face pentru a acoperi pierderile din speculatiile financiare ale bancilor comerciale, pierderi care sunt puse pe spinarea celor care au credite in lei", a declarat duminica intr-o conferinta de presa presedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, potrivit Agerpres.

El spune ca vor fi demarate, pe 29 ianuarie, audieri la Comisia Economica din Senat la care vor fi invitati guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, dar si alti factori implicati.

"Informatiile pe care le am vor face obiectul audierilor pe care le voi demara la Comisia economica a Senatului incepand cu data de 29 ianuarie, audieri la care vor fi invitati sa prezinte explicatii guvernatorul BNR, presedintele Consiliului Concurentei si alti factori implicati", a spus Zamfir.

Senatorul sustine ca detine documente care fac obiectul unei investigatii care a fost demarata in 2008 de Consiliul Concurentei

"Aceste documente, aceasta investigatie pornita de Consiliul Concurentei e una musamalizata de ani de zile, investigatia a inceput in 2008 s-a terminat in 2011. S-a terminat insa cu nicio rezolutie, adica nici macar nu s-a mers mai departe sa se sanctioneze faptele care au fost constatate aici si nici nu a fost clasata din lipsa de probe, pur si simplu a fost musamalizata si tinuta la sertar. Acum, daca DIICOT considera ca sunt fapte de competenta sa, eu nu sunt jurist, nu ma pricep la asta, eu fac acest demers doar din perspectiva interesului public", a spus Zamfir.
Citeste si:
Ratele rămân mari și în 2023: Românii cu credite în IRCC vor trece...
Ratele rămân mari și în 2023:...

El afirma ca BNR poate interveni sa limiteze, sa scada cursul ROBOR, dar "intervine atunci cand vrea si nu intervine atunci cand nu vrea". "Intrebarea care se pune este de ce aceasta, are un interes politic Banca Nationala? Cand a vrut sa il ajute pe Basescu, Mugur Isarescu a intervenit si a tinut ROBOR-ul jos, acum, cand nu ii place Guvernul Dancila, nu poate interveni?", a conchis Daniel Zamfir.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.