Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul redeschiderii redactiei Radio Europa Libera in Romania.

"Aici e Radio Europa Libera! Se va auzi, incepand de astazi, din nou in Romania, chiar daca intr-o formula noua, adaptata tehnologic lumii in care traim. Salut cu bucurie aceasta relansare cu atat mai mult cu cat Radio Europa Libera a reprezentat oxigenul nostru mediatic atat de necesar supravietuirii in perioada comunista.

Ati fost, inainte de 1989, pentru multi ani de zile, printre putinele surse pretioase de informatii pe care puterea comunista dorea, in mod abuziv si prin cenzura, sa le ascunda romanilor. Prin opiniile si analizele colaboratorilor dumneavoastra, ati contribuit la raspandirea adevarului despre acel regim odios care actiona impotriva oamenilor.

In acele vremuri, posturi precum Radio Europa Libera reprezentau adevarate bastioane ale libertatii, care au intretinut aspiratiile occidentale ale romanilor si speranta ca eliberarea de comunism este posibila.

Redeschiderea redactiei in limba romana este o veste buna, pentru ca o societate sanatoasa se bazeaza pe o presa libera, iar dumneavoastra ati demonstrat ca sunteti profesionisti in acest domeniu.

Intr-o Europa divizata, care se confrunta cu multiple amenintari, unele dintre ele de natura interna, avem nevoie de presa independenta care sa ajute cetatenii sa discearna adevarul intr-un ocean mediatic de minciuna, stiri false si manipulare.

Tendinte extrem de periculoase pe care le credeam ingropate intr-un trecut sumbru au reaparut astazi, ascunse sub forme subversive, in discursurile populiste si pline de demagogie ale unor politicieni dispusi sa sacrifice chiar viitorul unei natiuni in numele unor interese meschine si personale.

Umbra intunecata a intolerantei, autocratiei si a discursului urii se abate iar asupra continentului nostru.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

De aceea, demersul dumneavoastra devine cu atat mai important. Aveti o dubla responsabilitate, de a va ridica la inaltimea renumelui istoric al postului dumneavoastra si de a deveni un avanpost respectat in misiunea nobila a corectei informari.

Iohannis: Existenta presei independente este vitala pentru sanatatea societatii noastre

Gradul de democratie al unei natiuni este indisolubil legat de capacitatea de a proteja independenta jurnalistilor si de a incuraja corectitudinea si echilibrul editorial. Raspandirea de articole eronate, lansarea de campanii mediatice care vizeaza atingerea unor tinte politice si care dauneaza grav interesului public si stabilitatii statului pot fi stopate prin efortul jurnalistilor onesti, care urmaresc mereu aflarea adevarului si isi respecta integritatea profesionala.

Existenta presei independente este vitala pentru sanatatea societatii noastre. Nu poate fi imaginata o Romanie libera intr-o Europa libera fara cel mai de pret aparator al democratiei - presa libera. Exista jurnalisti care merita sa fie sustinuti si al caror efort de a-si pastra verticalitatea avem datoria de a-l recunoaste. Ii incurajez pe toti sa continue si sa nu renunte la standardele lor etice. Campaniile de denigrare si atacurile personale la adresa unor jurnalisti confirma ca pe unii politicieni ii deranjeaza libertatea de exprimare si adevarul spus oamenilor.

Sper ca relansarea Radio Europa Libera, in primul an al noului secol de existenta a Romaniei si la 30 de ani de la inlaturarea dictaturii in 1989, sa marcheze reafirmarea valorilor care fac profesia de jurnalist una esentiala intr-o democratie", arta seful statului, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Citeste si:
Betty Salam, adevărul din spatele numelui său de scenă. De ce nu...
Betty Salam, adevărul din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.