Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul ceremoniei oferirii Drapelului National al Romaniei, la Cetatea de Scaun a Sucevei.

"La aniversarea unui secol de la constituirea Consiliului National Roman din Bucovina, organismul care a pregatit si organizat unirea Bucovinei cu Romania, las in Cetatea de Scaun, ca simbol si mesaj de unitate si de prezenta a statului roman in aceasta straveche Cetate de Scaun acest drapel al Romaniei, un drapel national.

Instituit in anul revolutionar 1848, drapelul a fost expresia maturizarii constiintei nationale, iar deviza sa „Dreptate si fratie” probeaza ca natiunea romana isi asuma, inca de la inceputurile sale, valorile umaniste occidentale.

Romania de astazi este rodul unui proces de modernizare europeana, inceput acum 170 de ani ca proiect politic al elitelor vremii de atunci. (...)

Bucovina de astazi intelege spiritul marilor sacrificii, al proiectelor si deciziilor de acum un secol.

Suceava aniverseaza Centenarul Unirii Bucovinei cu Romania prin proiecte concrete de dezvoltare locala, prin promovarea competentelor si a creativitatii. Este ceea ce asteapta cetatenii, este un mesaj patriotic autentic, pe care il incurajez si il sustin.

Ne aflam in locul care nu a fost niciodata cucerit, la Cetatea de Scaun. Este un simbol al capacitatii si hotararii romanilor, oamenilor acestor locuri, care, timp de generatii, au aparat ce au avut mai valoros, ce au avut mai important: libertatea, identitatea nationala si drepturile lor de oameni liberi.

Asa cum poate stiti, eu provin dintr-o cetate care, la fel ca cea a Sucevei, nu a putut fi cucerita timp de secole, pentru ca libertatea si prosperitatea comunitatilor s-au bazat intotdeauna mai degraba pe libertatea cetatenilor, pe cinstea conducatorilor si pe integritatea magistratilor, decat pe grosimea zidurilor fortificatiei.

Astazi, romanii le cer cu tarie demnitarilor tarii sa se ridice la aceleasi inalte standarde morale. Suntem impreuna, uniti ca in urma cu 100 de ani, hotarati in a ne apara proiectul de societate pe care ne-o construim de aproape trei decenii.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

O societate fara ziduri, deschisa, unita prin respectul democratiei, o adevarata Cetate de Scaun a libertatii si a drepturilor omului, functionand prin domnia legii in folosul binelui comun.

Ii salut pe cei care lucreaza pentru o astfel de Romanie, cu ei ma simt profund solidar!

Marea Unire a romanilor din 1918 nu este un eveniment rezervat manualelor de istorie, care sa fie doar din cand in cand evocat public.

Mesajul profund al Centenarului este acela de a nu abandona niciodata proiectele care ne unesc cu adevarat intr-o natiune puternica si intr-o tara dezvoltata si moderna. De la infrastructura care sa lege Moldova de restul tarii si de Europa, pana la asigurarea unui nivel ridicat de educatie, de sanatate si crearea de locuri de munca, toate inseamna, de fapt, preocupare pentru ca romanii sa traiasca mai bine in tara lor.

Citeste si:
Salarii și sporuri mai mari pentru demnitari, din noiembrie: „Să...
Salarii și sporuri mai mari...

Pentru o astfel de Romanie, din care tinutul Bucovinei si municipiul Suceava fac parte cu cinste, avem responsabilitatea sa lucram cu totii!", se arata in mesajul sefului statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.