Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, face cateva precizari cu privire la OUG pentru modificarea Legilor justitiei, sustinand ca este o lege civila si nu penala si ca "nu poate retroactiva, nu afecteaza stabilitatea dobandita in conditiile legii".

"Presedintele Republicii cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca urmatoarele:

In lipsa OUG, ar fi intrat in vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistratilor de pensionare anticipata la 20 de ani de activitate, contrar recomandarii Comisiei de la Venetia, contrar „ingrijorarilor prezidentiale „ situatie in care peste 2000 de magistrati ar fi dobandit vocatie la pensionarea anticipata, existand riscul real de creare a unui deficit de personal.

In acelasi timp, in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, prin OUG:

  • se asigura stabilitate membrilor alesi din CSM, prin aceea ca nu mai pot fi revocati pe motive subiective, constand in pierderea increderii din partea celor care i-au ales;
  • se consacra in mod explicit, faptul ca reprezentantii societatii civile participa cu drept de vot, la lucrarile plenului CSM;
  • se prevede faptul ca procurorii de la DNA si DIICOT nu mai pot fi revocati in situatia aplicarii celei mai usoare sanctiuni, cu avertismentul;
  • se prevede transmiterea in direct a interviului sustinut de catre candidatii pentru functiile de rang inalt, din cadrul Ministerului public !
Fara a fi examinat si avizat OUG, Comisia de la Venetia a retinut rezolvarea partiala a problemei pensionarii anticipate a magistratilor, declarandu-se favorabila abrogarii acestei prevederi legale.

In mod formal, OUG urmeaza sa fie transmisa Comisiei de la Venetia spre examinare si avizare, aviz care ar urma sa fie adoptat la Plenara din decembrie 2018!

In acelasi timp, OUG a uniformizat cerinta de vechime in magistratura, pentru procurorii cu functii de executie din cadrul PICCJ, DNA si DIICOT, vechime care trebuie sa fie de 10 ani.

Pentru functiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PICCJ.

In repetate randuri am subliniat cerinta distinctiilor necesare dintre legea civila si legea penala !

OUG este o lege civila si nu penala, iar pe cale de consecinta se intelege faptul ca nu poate retroactiva, nu afecteaza stabilitate dobandita in conditiile legii!

Neafectand stabilitatea dobandita in conditiile legii, cerinta celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PICCJ, este incidenta zecilor de procurori delegati de catre procurorul general al PICCJ, iar pe viitor se va aplica fata de toti cei care doresc sa devina procurori in cadrul PICCJ !

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

Consider ca o eventuala noua modificare a legilor justitiei, ar trebui ca pe langa cerinta vechimii in magistratura, pentru procurorii de la PICCJ, DNA si DIICOT, sa se prevada si cerinta gradului profesional corespunzator parchetului de pe langa Curtea de Apel!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.