Premierul Viorica Dancila a subliniat marti modul "serios si responsabil" in care Guvernul a pregatit participarea la Summitul "Initiativa celor Trei Mari", remarcand, pe de alta parte, faptul ca si aceasta reuniune internationala a fost "politizata" intr-un mod total lipsit de "responsabilitate si de etica" de catre organizatori.

"Romania a gazduit in aceste zile Summitul Initiativei celor Trei Mari, o reuniune internationala importanta si totodata un bun prilej de promovare a intereselor economice nationale. Guvernul Romaniei a demonstrat deschidere, o atitudine constructiva si a pregatit din timp proiecte strategice pentru a valorifica aceasta oportunitate. La nivelul Guvernului am selectat sase proiecte prioritare in cele trei domenii-cheie vizate de Initiativa celor Trei Mari si anume: transporturi, energie si digital. Proiectele au fost adoptate, prin memorandumuri, in sedinta de Guvern din data de 23 august. Sunt trei proiecte de interconectare intre cele 12 state in domeniul digital, ce vizeaza crearea a trei platforme digitale inteligente, pentru monitorizarea in timp real a apelor din bazinele hidrografice aflate in regiunea Initiativei celor Trei Mari, pentru tranzactionarea serviciilor de transport si logistica si in domeniul stocarii energiei", a declarat prim-ministrul, in deschiderea sedintei de Guvern, potrivit Agerpres.

Viorica Dancila a mentionat ca in domeniul transporturilor doua proiecte au fost propuse de Romania, proiecte ce vizeaza "Masterplanul pentru reabilitarea si intretinerea senalului Dunarii si a afluentilor sai navigabili si modernizarea si dezvoltarea rutei feroviare Gdansk - Constanta".

Ea a adaugat ca in domeniul energiei interesul Romaniei este sa promoveze "dezvoltarea proiectului BRUA".

Premierul a amintit, totodata, ca in sedinta de saptamana trecuta s-a decis participarea Romaniei, in calitate de membru fondator, prin EximBank, la Fondul de Investitii 'Initiativa celor Trei Mari', care va permite asigurarea finantarii pentru proiectele de anvergura la care tara noastra este parte.

"Am amintit toate aceste eforturi pentru a sublinia modul serios si responsabil in care Guvernul a pregatit participarea la acest summit. Din pacate, nu pot sa nu remarc faptul ca si aceasta reuniune internationala este politizata intr-un mod total lipsit de responsabilitate si de etica. Acumularea de capital electoral nu ar trebui sa primeze in fata intereselor economice ale Romaniei. Este regretabil faptul ca se folosesc astfel de evenimente si institutii ale statului in jocurile politice, evenimente care ar trebui sa promoveze Romania si care sa nu aiba mize personale, evenimente care sunt folosite, de multe ori, in detrimentul intereselor publice ale Romaniei, aducand costuri de imagine pentru tara noastra. De aceea, ma asteptam ca organizatorii acestui important eveniment sa isi canalizeze energiile in implicarea tuturor institutiilor si aducerea la aceeasi masa a celor care avem parghiile sa promovam interesele Romaniei, astfel incat sa dam dovada de unitate in fata partenerilor internationali. Ca prim-ministru, va asigur ca Guvernul Romaniei nu va fi deturnat de la misiunea pe care o are de a lucra pentru binele romanilor, punand in practica programul de guvernare", a subliniat Dancila.

Citeste si:
Cum a aflat fiul Vioricăi Dăncilă că a fost adoptat. A fost...
Cum a aflat fiul Vioricăi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.