Presedintele Klaus Iohannis a afirmat luni, in cadrul unei alocutiuni rostite la Palatul Cotroceni, ca Initiativa celor Trei Mari s-a maturizat politic si conceptual si ca toate conditiile sunt indeplinite pentru a incepe proiecte concrete.

"Romania s-a angajat in pregatirea acestui summit si a Forumului de Afaceri cu hotararea ferma de a obtine rezultate clare. Astfel, am colaborat, state participante si alti parteneri apropiati, pentru a ne asigura ca aceasta initiativa este pragmatica si ca ne axam pe obtinerea rezultatelor concrete. Putem spune acum ca Initiativa celor Trei Mari s-a maturizat politic si conceptual si ca toate conditiile sunt indeplinite pentru a incepe proiecte concrete. (...) In timp ce ne pregatim pentru urmatoarea mare provocare, cea a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene pentru prima jumatate a anului 2019, ma angajez sa contribui in mod activ la dezvoltarea Initiativei celor Trei Mari si la punerea in aplicare a proiectelor de interconectivitate care pot insemna mult pentru tarile noastre si prosperitatea si securitatea Uniunii Europene", a declarat presedintele la dineul de gala organizat cu ocazia Summitului "Initiativa celor Trei Mari".

Potrivit alocutiunii postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale, Iohannis a evidentiat ca organizarea la Bucuresti a summitului din acest an si a primei editii a Forumul de Afaceri al Initiativei celor Trei Mari, precum si eforturile depuse, alaturi de ceilalti participanti, pentru cristalizarea obiectivelor reflecta importanta acordata cooperarii regionale.

"Suntem convinsi pe deplin ca Initiativa are potentialul de a facilita o interconectivitate sporita in Europa Centrala si de Sud-Est, de a intensifica relatiile economice si comerciale si fluxurile de investitii din regiune si cu alti parteneri din comunitatea euroatlantica. Prin urmare, suntem avocati ai contributiei acestei initiative la consolidarea generala a Uniunii Europene si a relatiei transatlantice", a spus el, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Presedintele Iohannis a salutat prezenta presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, aratand ca implementarea proiectelor agreate de statele participante va sustine eforturile UE pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii pe continent.

El a exprimat apreciere si pentru participarea reprezentantilor guvernului SUA: Ian Steff, secretarul adjunct al Departamentului Comertului, si Rick Perry, secretarul pentru Energie. Presedintele a subliniat ca implicarea SUA este esentiala pentru succesul Initiativei, dar si ca participarea la nivel inalt reflecta nivelul substantial la care a ajuns Parteneriatul strategic dintre tara noastra si Statele Unite.

"Asa cum am subliniat in timpul intalnirii mele cu presedintele Trump la Casa Alba, anul trecut, aprofundarea si extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, in toate domeniile, este o prioritate pentru Romania si pentru mine. Este, de asemenea, convingerea mea ferma ca legatura transatlantica este vitala, deoarece reprezinta coloana vertebrala a civilizatiei occidentale", a afirmat el.

Iohannis a evidentiat ca incepand cu summitul de la Bucuresti, Germania a devenit de asemenea stat partener al Initiativei.

"Suntem convinsi ca implicarea Germaniei va spori capacitatea Initiativei de a atinge obiectivul nostru comun de a spori interconectivitatea si, in consecinta, dezvoltarea economica si cresterea economica in regiune, in beneficiul tuturor statelor participante si al intregii Uniuni Europene", a adaugat el.
Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Presedintele a salutat de asemenea participarea reprezentantilor institutiilor financiare europene si internationale, dar si ai unor state din Balcanii de Vest si din vecinatatea estica.

"Sunt increzator ca, pe masura ce se dezvolta in continuare, Initiativa celor Trei Mari poate sa depaseasca limitele actuale si sa aduca beneficii economice substantiale vecinilor nostri. Cooperarea sporita in proiecte concrete de interconectivitate intre tarile noastre va servi ca dovada ca, spre deosebire de alte optiuni, perspectiva europeana si euroatlantica este singura care poate asigura prosperitatea, dezvoltarea durabila si stabilitatea in aceste regiuni", a spus el.

Iohannis a mai evidentiat ca summitul are loc la Bucuresti in anul in care tara noastra marcheaza Centenarul Marii Uniri.

"Onorand trecutul, aniversarea acestor o suta de ani ne ofera oportunitatea excelenta de a privi spre viitor. Romania este acum un stat matur, cu o societate moderna, plina de dinamism, creativitate, profund proeuropeana si protransatlantica. (...) Intr-un context global din ce in ce mai complex, Romania isi mentine angajamentul fata de cei trei piloni care ii definesc politica externa: consolidarea rolului si eforturilor in cadrul UE si NATO, precum si consolidarea si extinderea Parteneriatului strategic cu SUA. Acestea sunt completate de un rol activ in promovarea stabilitatii, securitatii si dezvoltarii economice a nivel regional", a mai declarat el.

Citeste si:
Grindeanu: Proiecte de mică amploare, precum centuri ocolitoare,...
Grindeanu: Proiecte de mică...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.