Orice intarziere a rectificarii bugetare poate sa creeze efecte negative la nivelul economiei, a declarat marti ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Orice intarziere a rectificarii bugetare poate sa creeze efecte negative la nivelul economiei. In primul rand, partea de salarii - luna septembrie, in cazul amanarii rectificarii, practic ramane neacoperita pentru o serie de entitati la nivel public. De asemenea, blocajele de 10%, pe care legea bugetului le-a prevazut pentru diferite structuri in parte - daca se mentine un astfel de blocaj, partea de investitii atat la nivel central, cat si la nivel local poate sa aiba de suferit, in sensul ca se pot intampla intarzieri si, desigur, cu penalitati sau chiar cu blocaje in derularea de proiecte publice", a afirmat Teodorovici, la Palatul Victoria.

Totodata, el a precizat ca Guvernul incearca sa aprobe "o rectificare bugetara extrem de necesara si de utila, in bunul mers al economiei".

"Avem proiecte de investitii in zona de drumuri judetene, comunale, strazi, alimentare cu apa, canalizare, scoli si alte astfel de proiecte necesare la nivelul autoritatilor locale", a aratat Teodorovici.

"Sunt prevazute sume importante in propunerea de rectificare (...) pentru a asigura plata compensatiilor pentru animalele sacrificate, astfel incat fiecare om care a avut de suferit sa primeasca, totusi, o compensatie. De asemenea, achizitionarea de dezinfectanti, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate si alte astfel de activitati care impun actiuni imediate si (...) cu efect bugetar, pentru a regla lucrurile, asa cum este normal", a spus Teodorovici.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost suspendata, iar Guvernul trebuie sa vina cu un nou proiect privind rectificarea, in care sa renunte la taierile bugetare in zona securitatii nationale. El a aratat ca in sedinta CSAT nu s-a putut obtine consens, astfel ca avizul necesar pentru rectificarea bugetara nu a putut fi emis.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.