Fostul premier Victor Ponta susutine ca pesta porcina africana constituie un "atentat la siguranta nationala a Romaniei", aceasta "catastrofa economica si sociala", fiind produsa "prin reteta clasica romaneasca = incompetenta + coruptie!".

Redam postarea integrala a liderului Pro Romania:

"PESTA PORCINA AFRICANA (PPA) = un atentat la siguranta nationala a Romaniei afectand milioane de oameni (in special din zonele rurale, in special oameni care au votat PSD ca sa fie protejati si ajutati la nevoie)!

O catastrofa economica si sociala produsa prin reteta clasica romaneasca = incompetenta + coruptie! Daca nu luam masuri imediate o amenintare la fel de mare priveste domeniul ovinelor! Asta inseamna ca oamenii vor cumpara din import si porc de Craciun si miel de Paste - crescatorii romani vor da faliment - FARMAVET va prospera alaturi de protectorii sai politici!

PPA in Romania = incompetenta + coruptie

Am gestionat destule crize de acest gen in perioada in care am fost Prim Ministru / am vazut alte crize in perioadele in care eram doar membru al Guvernului sau cand eram in Opozitie / ceea ce se intampla in 2018 este o catastrofa comparabila doar cu celebra “gripa aviara” gestionata la fel de dezastruos de celebrul “ministru Flutur”!

Am intrebat in aceste zile toti specialistii pe care ii cunosc: cum am ajuns in situatia asta? ce trebuia facut? cum ar fi trebuit sa procedez daca se intampla acest lucru in timpul mandatului meu de Premier? Va prezint mai jos concluziile specialistilor - iar dvs puteti trage singuri concluziile!

Ponta: Autoritatile romane nu au facut nimic. Porcii vor disparea complet din gospodaria populatiei

1. PPA este o boala virala care produce mortalitate de 100% la animalele afectate - nu exista vaccinare si nici tratamemt / insa nici nu exista pericol pt om oameni boala nefiind transmisibila la om / macelarirea nediscriminatorie a tuturor animalelor dintr-o zona geografica este nejustificata - o actiune facuta in panica si care nu ia in seama consecintele.

2. Primul focar de PPA in Romania a fost confirmat oficial in August 2017 la Satu Mare - deci in urma cu an!!!! Si totusi autoritatile romane nu au facut nimic.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

3. La scurt timp dupa confirmarea existentei PPA in Romania, Comisia Europeana a dat publicitatii un raport cu recomandari si atentionari in care evidentia faptul ca statul roman nu a luat toate masurile necesare pentru a impiedica raspandirea bolii: masuri privind limitarea numarului de mistreti, inspectiile in exploatatii, recoltarea probelor si analizele de laborator nu se realizeaza in timp util, sistemul deficitar de urmarire a circulatiei porcilor pe teritoriul Romaniei, bio-securitatea in cadrul exploatatiilor non-profesionale, lipsa capacitatii de organizare a uciderii si incinerarii cadavrelor in caz de aparitie a bolii in marile ferme profesionale. Raportul Comisiei Europene evidentia incalcarea mai multor directive de catre Romania.

4. In august 2018 vorbim de peste 800 de focare de PPA in Romania, peste 118.000 de porci ucisi, urmand ca in aceasta saptamana sa inceapa uciderea a peste 140.000 de porci in una dintre cele mai mari ferme de crestere a porcului in care s-a confirmat prezenta virusului PPA. Astfel, atentionarile Comisiei Europene s-au dovedit ca fiind corecte sunt urmate de pierderile economice care se vor atinge peste 1 miliard de euro, incluzand si distrugerea industriei de crestere a porcului in Romania.

Citeste si:
Farmaciile vor vinde antibiotice fără rețetă
Farmaciile vor vinde...

5. Mai grav, porcii vor disparea complet din gospodaria populatiei lovind in traditiile si subzistenta taranului Roman. Este cea mai mare lovitura pe care zootehnia romaneasca o primeste in ultimii 50 de ani (exact in anul in care principalul lider politic al tarii este si proprietar al unei ferme de porci, iar Ministrul Agriculturii este cel mai laudat ministru din Guvern)!

CORUPTIE

1. GUVERNUL & Compania FARMAVET au devenit aliati impotriva celor care trebuie sa supravegheze sanatatea animala, siguranta alimentelor si sanatatea publica - medicii veterinari / au fost adoptate ordonante si legi care sa permita FARMAVET sa importe si sa comercializeze medicamente sanitar veterinare fara nicio autorizare sau control!

2. Una din aceste companii, FARMAVET, a beneficiat de Ordonanta nr. 70 care prevede posibilitatea oricarei persoane de a infiinta o farmacie veterinara, eliminand obligativitatea prezentei medicului veterinar in actionariatul societatilor care infiintau farmacii veterinare asa cum este in toata Europa - acest act normativ constituie un pericol real pentru sanatatea publica in contextul fenomenului de anti-biorezistenta.

Citeste si:
585 de focare active de pestă porcină africană în România
585 de focare active de pestă...

3. Principalul furnizor de solutii dezinfectante pentru PPA, recomandat de ANSVSA, este FARMAVET - cel care a livrat in trecut dezinfectant pentru gripa aviara. Medicii veterinari de libera practica prezenti in toate satele si comunele Romaniei au contracte cu statul pentru actiunile de prevenire si combatere a bolilor la animale in baza unor tarife care ar fi trebuit negociate periodic. In cadrul acestui program este inclusa si inspectia, de doua ori pe an, in exploatatiile profesionale si non-profesionale de animale. ANSVSA, pentru prima data in istorie, nu a respectat recomandarile Comisiei Europene de a face aceste inspectii, tocmai in anul 2018, cand Romania era sub amenintarea PPA. Acest aspect a ingreunat radical recoltarea, transportul si efectuarea probelor de diagnostic pentru PPA, aspect subliniat si de catre raportul Comisiei Europene privind PPA.

Citeste si:
ALDE: „Ludovic Orban își dă testul incompetenței și al nepăsării”
ALDE, noi acuzații la adresa...

4. Desi targurile de animale ar fi trebuit sa fie interzise conform recomandarilor Comisiei, ele au fost incurajate de catre Ministrul Petre Daea intr-o actiune evident populista. Falimentarea sistemului de asistenta veterinara privata din zona rurala a Romaniei este un scop in sine al companiei FARMAVET care are in strategie deschiderea a peste 300 de cabinete si farmacii in mediul rural.

5. Se vorbeste despre despagubirea porcilor ucisi. Va avea Guvernul bani sa despagubeasca sutele de mii de porci ucisi in conditiile in care Comisia Europeana va refuza cofinantarea acestor despagubiri pentru ca nu au fost respectate recomandarile Comisiei Europene? Cate companii vor da faliment? Cati oameni vor ramane pe drumuri? Cati tarani vor ramane si fara porci si fara bani?

6. Important insa este faptul ca dupa adoptarea Ordonantei 71/2017 cifra de afaceri si profitul FARMAVET au crescut exponential / vreti sa stiti cine este aceasta firma FARMAVET pentru care se modifica toate legile?!?

In concluzie: pesta porcina putea fi prevenita / insa incompetenta oamenilor promovati din 2017 la conducerea institutiilor responsabile a facut acest lucru imposibil / prin coruptie modificarile legislative adoptate recent duc la favorizarea unei anumite companii care va importa si va comercializa din ce in ce mai multe medicamente sanitar veterinare pentru animalele din Romania care vor fi din ce in ce mai afectate de diverse boli si epidemii!

Update: crescatorii de ovine au anuntat deja ca, in acelasi fel in care s-au derulat lucrurile in cazul Pestei Porcine in cateva luni va izbucni o epidemie de screpie la oi - cu efecte la fel de grave ca si pesta la porci! Asta inseamna ca oamenii vor cumpara din import si porc de Craciun si miel de Paste - crescatorii romani vor da faliment - FARMAVET va prospera alaturi de protectorul sau politic!", a scris Victor Ponta pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.