Presedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, sambata, interventia Jandarmeriei la mitingul din Piata Victoriei, afirmand ca este "un eveniment de o gravitate fara precedent" si anuntand ca liberalii vor cer convocarea ministrului de Interne, a prefectului Capitalei si a comandantilor Jandarmeriei la comisiile parlamentare de aparare.

"Este un eveniment de o gravitate fara precedent. De 28 de ani impotriva romanilor nu au mai fost folosite fortele de ordine ca un aparat de represiune.

Ordinul dat de Dragnea ca Jandarmeria sa intervina brutal, la intimidare, in forta impotriva unor cetateni pasnici reprezinta un atac fara precedent impotriva democratiei, impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale oamenilor, un atac impotriva tuturor cetatenilor care nu sunt de acord cu puterea, care transforma practic puterea actuala intr-o putere care nu mai are nicio legatura cu democratia, intr-o putere autocratica, intr-o putere care a confiscat institutiile statului pentru a le transforma in arme impotriva cetatenilor", a afirmat Orban, intr-o conferinta de presa.

Demersurile pe care le va face PNL

"PNL va initia o serie de demersuri pentru a incerca pedepsirea celor vinovati. Am solicitat reprezentantilor nostri in Comisiile de aparare, ordine publica si siguranta nationala de la Senat, domnul presedinte Marcel Vela, si de la Camera, domnul vicepresedinte Ovidiu Raetchi, ca si celorlalti parlamentari liberali sa initieze convocarea de urgenta a comisiilor de aparare pentru a incepe audierea urgenta a ministrului de Interne, a prefectului Capitalei, a comandantilor Jandarmeriei, precum si a oricarei alte persoane care a fost implicata, in special a victimelor care au avut de suferit de pe urma interventiei brutale a jandarmilor", a declarat presedintele PNL.

Orban a mai aratat ca, in cazul in care majoritatea parlamentara va refuza demararea acestei proceduri, PNL va initia strangerea de semnaturi pentru convocarea unei sesiuni extraordinare pentru constituirea unei comisii de ancheta privind violentele si abuzurile comisie in Piata Victoriei, scrie Agerpres.

De asemenea, el a mentionat ca, incepand de luni, PNL va forma o echipa de avocati pentru consilierea celor afectati de violentele de la mitingul din Piata Victoriei.

Orban: A existat o premeditare in ceea ce priveste actiunea violenta a fortelor de ordine

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sambata ca a existat "o actiune de premeditare" in ceea ce priveste actiunea "violenta a fortelor de ordine la mitingul din Piata Victoriei.

"In loc ca Puterea sa asculte doleantele, nevoile, cerintele, Dragnea si camarila sa au readus Romania in anii '90, in anii mineriadelor. (...) Imi este clar ca a existat o premeditare in ceea ce priveste actiunea violenta a fortelor de ordine impotriva unor protestatari pasnici. La baza acestei pareri se afla mai multe lucruri: declaratiile lui Dragnea din perioada premergatoare mitingului (...) in care lanseaza false avertismente la eventuale violente la aceste mitinguri cand, de fapt, de la Ordonanta 13 pana astazi toate manifestatiile organizate de cetatenii romani impotriva actualei puteri au fost manifestatii pasnice, civilizate. Inca de la ora 17,00 jandarmii au inceput sa provoace multimea lansand lacrimogene sau substante iritante si facand manevre de provocare a multimii. Este clar pentru oricine a participat la miting ca in multime au fost infiltrati agenti provocatori fie din galerii, fie din zona interlopa, indivizi agresivi care fara niciun motiv au creat altercatii cu jandarmii. (...) Jandarmeria nu a avut nicio treaba cu acesti provocatori si Jandarmeria s-a manifestat prin toate actiunile impotriva protestarilor pasnici", a sustinut Orban, intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

In opinia sa, Jandarmeria a actionat "in contradictie cu legea, neexistand niciun motiv pentru interventiile in forta".

"A fost o interventie premeditata, planificata pentru a intimida romanii care participau la miting si pentru a le interzice dreptul la protest. Interventia s-a facut fara niciun fel de avertizare. (...) Nu a existat niciun fel de semnal sonor, nu a fost avertizata multimea ca incepe dispersarea, nicio forma de prevenire a multimii ca urmeaza interventia in forta. (...) Jandarmeria a folosit violenta impotriva unor cetateni care nu au opus nicio rezistenta. (...) De 28 de ani impotriva romanilor nu au mai fost folosite fortele de ordine ca un aparat de represiune. Ordinul dat de Dragnea ca Jandarmeria sa intervina brutal, la intimidare, in forta impotriva unor cetateni pasnici reprezinta un atac fara precedent impotriva democratiei, impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale oamenilor, un atac impotriva tuturor cetatenilor care nu sunt de acord cu puterea", a adaugat Ludovic Orban.

PNL va sesiza Parchetul General pentru a cerceta comportamentul "brutal" al Jandarmeriei

"PNL va sesiza Parchetul General pentru ca este fundamental ca acest comportament brutal, agresiv care a fost dictat de liderii politici, care au folosit Jandarmeria ca instrument de represiune, sa fie pedepsit imediat, pentru ca nu putem accepta ca o institutie a statului roman care este platita din banii contribuabililor sa devina un dusman al cetateanului roman si un instrument de mentinere la putere impotriva vointei oamenilor a unui clan toxic", a sustinut Orban.
Citeste si:
Dosar 10 August. Șefii din Jandarmerie vor putea scăpa de acuzații...
Dosar 10 August. Șefii din...

Sesizarea va fi facuta fie de liberalii agresati, fie de filiala PNL Diaspora, a mentionat Orban.

El i-a indemnat pe toti cei care au suferit agresiuni la protestul de vineri seara din Piata Victoriei sa depuna plangeri penale, PNL acordand asistenta juridica in acest sens.

"Fac apel catre romani sa nu se lase intimidati, sa nu se sperie de aceasta putere care isi traieste ultimele zile. Sa iasa cu energie si sa isi exprime punctul de vedere in spatiul public in mod pasnic, civilizat, decent astfel incat sa inteleaga foarte clar cei care sunt astazi vremelnic la putere ca au pierdut orice legatura cu societatea romaneasca si ca trebuie sa plece din pozitiile pe care le-au dobandit prin minciuna si prin frauda", a adaugat Orban.
Presedintele PNL a precizat ca nu a fost in Piata Victoriei vineri seara, dar va fi prezent sambata seara pentru ca nu i se pare firesc sa stea deoparte "cand cetatenii romani sunt calcati in picioare, supusi brutalitatii si agresiunii de catre forte de ordine care ar trebui sa-i apere".
Citeste si:
Orban: pentru mine democrația este fundamentală; declarațiile lui...
Orban: pentru mine democrația...

"Sunt convins ca dupa ceea ce s-a intamplat azi noapte (...) foarte multi cetateni romani vor iesi sa protesteze impotriva actualei puteri", a transmis Orban.

El a completat ca "nu a adus pe nimeni cu autocarul si nu a facut nicio mobilizare" pentru mitingul de vineri seara, dar i-a indemnat pe membrii si simpatizantii liberali sa participe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.