DIICOT a inceput urmarirea penala in rem in dosarul intocmit de anchetatori in urma plangerii depuse de presedintele PNL, Ludovic Orban, impotriva premierului Viorica Dancila si a presedintelui PSD, Liviu Dragnea.

Pe 17 mai, Ludovic Orban anunta la Iasi ca a depus, in "calitate de cetatean al Romaniei", o sesizare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind anumite fapte savarsite de prim-ministrul Viorica Dancila si liderul PSD, Liviu Dragnea.

Liderul liberal a precizat ca aceste fapte sunt legate de "pregatirea, adoptarea, aducerea la cunostinta opiniei publice si tot ce s-a intamplat dupa" adoptarea de catre Guvern a memorandumului privind mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Am depus o sesizare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind anumite fapte facute de Viorica Dancila, dar si de presedintele PSD, Liviu Dragnea, legate de pregatirea, adoptarea, aducerea la cunostinta opiniei publice si de tot ceea ce s-a intamplat ulterior cu memorandumul. Aceasta sesizare este depusa de mine, Ludovic Orban, in calitate de cetatean al Romaniei si am facut acest demers pentru ca am considerat o obligatie morala pentru mine. Niciodata nu am acceptat sa inchid ochii, sa tac, sa fiu pasiv atunci cand am sesizat lucruri grave care afecteaza interesele fundamentale ale Romaniei", declara atunci Ludovic Orban.

El s-a aratat ingrijorat ca Romania isi poate distruge "orice urma de credibilitate pe plan extern", informeaza Agerpres.

"Ceea ce se intampla de o buna bucata de vreme risca sa distruga orice urma de credibilitate a Romaniei pe plan extern, risca sa dinamiteze punti care au fost construite in zeci de ani in Romania si alte tari. De asemenea, risca sa puna in pericol interese fundamentale ale Romaniei, care sunt puse ca la taraba, ca la talcioc de Dragnea si de acolitii lui pentru diferite interese de natura personala. Asta e firea mea, nu am putut sa stau pasiv si sa ma fac ca nu vad cum Romania este facuta praf de un clan de pigmei obisnuiti sa se joace cu lopatica in nisip pe malul lacului Calina", spunea Ludovic Orban.

Liderul PNL afirma, totodata, ca a depus aceasta sesizare intrucat a considerat necesar "ca cineva sa cerceteze aceste fapte".

Citeste si:
Cum a aflat fiul Vioricăi Dăncilă că a fost adoptat. A fost...
Cum a aflat fiul Vioricăi...

"Eu nu am calitatea, nu sunt eu procuror, nu eu hotarasc daca cineva este sau nu este vinovat. Pe de alta parte, este vorba despre niste fapte care pot sa ridice temeinice semne de intrebare privitoare la incadrarea acestor fapte ca posibile infractiuni. De exemplu, difuzarea de informatii cu caracter nesecret, nepublice, care nu sunt destinate publicitatii. De exemplu, uzurparea de functii. De exemplu, refuzul de informare a presedintelui sau ascunderea de informatii catre presedinte, informatii privitoare la decizii care pot sa afecteze interesele statului roman. Este vorba de niste lucruri care s-au intamplat in mod cert. Eu nu cunosc continutul acestui memorandum, nu cunosc in detaliu, decat din surse deschise, din surse publice ceea ce s-a intamplat. Pe de alta parte, mie imi este evident ca nu pot sa accept ca un clan certat cu legea, cu bunul simt, certat cu democratia, certat cu interesele fundamentale ale Romaniei sa dinamiteze relatiile externe ale Romaniei, sa faca praf imaginea publica a tarii si sa puna inaintea intereselor generale ale Romaniei interesele lor private", sublinia Ludovic Orban.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Ulterior, Parchetul General a decis transmiterea plangerii catre DIICOT, fiind institutia competenta pentru a ancheta respectivele fapte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.