Zeci de articole au fost declarate neconstitutionale atunci cand s-au adoptat Codurile penale prin angajarea raspunderii Guvernului sau au fost modificate prin ordonante de urgenta, a declarat, intr-o conferinta de presa, sambata, la Suceava, ministrul Justitiei, Tudorel Toader. 

"Eu personal constat ca exista o mare preocupare fata de evolutiile sociale, chiar si fata de procesul legislativ. Constat faptul ca, de multe ori, legile sunt adoptate in graba - spre exemplu cand Codurile, legi fundamentale, au fost adoptate prin procedura angajarii raspunderii Guvernului sau modificate fundamental prin ordonanta de urgenta. (...) Norma juridica penala e cea mai severa norma. Este bariera dincolo de care nu trebuie sa treci, pentru ca, daca treci, cu voie sau fara voie, cu intentie sau din culpa, se numeste ca autorul suporta sanctiunea normei juridice penale - pedeapsa, care-i cea mai severa. Daca acele Coduri, care au cea mai mare intruziune in viata privata, cu cele mai mari sanctiuni, ulterior Curtea Constitutionala a declarat zeci de articole neconstitutionale, atunci ne intoarcem la echilibrul dintre masura luata, procedura parcursa si valoarea protejata'', a spus Toader.

Ministrul Justitiei a evitat sa se pronunte privind o eventuala sustinere din partea sa a angajarii raspunderii Guvernului sau a unor ordonante de urgenta pentru modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, in contextul declaratiilor facute, vineri seara, de presedintele PSD, Liviu Dragnea, referitoare la faptul ca procedurile parlamentare sunt greoaie, demersurile coalitiei majoritare sunt blocate prin contestari, iar maniera adoptata de a avea dezbatere in Parlament a fost una gresita, informeaza Agerpres.

Toader a reamintit ca, pe 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege emis de Ministerul Justitiei pentru modificarea Codului penal si a celui de procedura penala in limitele punerii in aplicare a celor doua Coduri cu deciziile Curtii Constitutionale si transpunerii a doua directive europene, o directiva privind confiscarea extinsa si o alta privind prezumtia de nevinovatie.

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

"Atat a plecat de la Ministerul Justitiei, atat a aprobat Guvernul si s-a dus la Parlament pe tehnica legislativa, la comisia speciala care a adaugat si alte solutii legislative. Prin urmare, la nivel de minister acestea au fost propunerile formulate, restul - initiativa Parlamentului, plecate din Parlament", a aratat Toader, adaugand ca, in ultimele zile, nu a fost in Bucuresti si nu a participat direct sau indirect la astfel de discutii si nici nu stie daca se face vorbire despre asa ceva.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.