Politica 4 Iunie 2018 13:57 de Clara Vacaru
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat luni ca proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului reprezinta o transpunere a unei directive europene, subliniind, totodata, ca statul nu doreste sa confiste sumele de peste 2.000 de euro, trimise din diaspora, asa cum s-a vehiculat in spatiul public.

"V-as ruga sa discutati cu presedintele Oficiului National pentru Prevenirea Spalarii Banilor, dar pot sa va spun un lucru: ceea ce am auzit in weekend ca statul doreste sa confiste sumele care trec de 2.000 de euro este o minciuna cum nu mi-am inchipuit ca poata sa vina din partea unui politician. Nimeni din partea statului nu are o astfel de abordare. Este vorba de transpunerea unei directive. Sunt discutii, au fost discutii si probabil ca vor fi discutii in continuare si in Parlament, aici unde va ajunge proiectul de lege, pentru transpunerea acelei directive, vizavi de plafon. Atat! In rest, ceea ce ati auzit in spatiul public este doar minciuna", a precizat el, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Ministrul a mentionat ca un astfel de proiect era obligatoriu, pentru ca Romania a depasit cu un an termenul pentru transpunerea directivei europene.

"Suntem ultimul stat care nu a transpus acest act normativ si, stiti foarte bine, vor fi penalitati destul de mari pe zi, bani pe care nu are sens sa ii platim nejustificat. Dar, in rest, tot acest subiect ca cineva cere informatii suplimentare nu este adevarat. Oamenii nu trimit alte informatii decat cele pe care le trimiteau pana in prezent. Doar acele structuri prin care se transfera bani in tara raporteaza la Oficiul National pentru Prevenirea Spalarii Banilor anumite informatii pe care acestia le prelucreaza in vederea prevenirii, stoparii si combaterii faptelor de terorism", a mai spus el.

Pe 2 iunie, senatorul PNL Florin Citu a criticat, intr-o postare pe Facebook, proiectul de lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

"Dragnea si PSD au pus ochii si pe banii romanilor din diaspora. Sumele peste 1.000 de euro urmau sa fie confiscate daca nu erau justificate cu documente. Chiar si cel care detine doar cu numele pozitia de ministru al Finantelor Publice ne asigura ca nu se grabesc cu o astfel de lege. Au mintit! A cata oara? Joi, la cateva saptamani dupa aceste asigurari, in sedinta de guvern a fost aprobat proiectul de lege care confisca banii romanilor trimisi in tara daca nu sunt justificati cu documente. Au facut o singura 'concesie'. Pragul este acum de 2.000 de euro. Implicit, toti romanii care trimit bani acasa sunt considerati infractori ... daca nu dovedesc cu acte ca nu sunt", a scris el.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB ) anunta joia trecuta ca a promovat proiectul de lege care asigura transpunerea obligatorie in legislatia interna a Directivei (UE) 2015/849 privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor sau a finantarii terorismului.

Conform ONPCSB, in proiectul de lege care urmeaza a fi trimis Parlamentului plafonul pentru fondurile transferate a fost stabilit la 2.000 de euro.

"Persoana ordonator/beneficiar al transferului nu are alta obligatie decat aceea de furnizare a datelor de identitate, respectiv doar informatiile uzuale pe care orice cetatean le furnizeaza atunci cand solicita, spre exemplu, un serviciu bancar sau un serviciu al unei alte institutii financiare", mentioneaza ONPCSB.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.