Inalta Curte de Casatie si Justitie ar putea pronunta, luni, sentinta definitiva in dosarul in care presedintele PNL, Ludovic Orban, a fost judecat pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

UPDATE: Presedintele PNL, Ludovic Orban, a fost achitat de ICCJ in dosarul in care a fost judecat pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite. Decizia e definitiva.


La ultimul termen al procesului, Orban a declarat in sala de judecata ca se considera nevinovat si ca nu s-a folosit de influenta politica pentru a obtine beneficii.

"Ma consider nevinovat. Nu am abuzat de influenta politica. Nu am facut nici cea mai mica aluzie la aceasta functie. Nu am avut niciun moment intentia de a beneficia de finantare ilegala. Nu e Biblia aici, dar v-am jurat. Am incredere in capacitatea dumneavoastra de a judeca", le-a spus Orban judecatorilor, potrivit Agerpres.

La acest ultim termen de judecata, un procuror de la DNA a cerut condamnarea lui Orban la un an inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Reprezentantul DNA a aratat ca Ludovic Orban s-a folosit de functia pe care o avea in PNL pentru a obtine foloase necuvenite, iar inregistrarile ambientale vin sa completeze denuntul depus impotriva lui de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

"La prima intalnire, Orban ii spune martorului denuntator ca este singurul candidat din PNL care poate sa castige si i-a solicitat sa se gandeasca la un ordin de marime. La a doua intalnire, Ludovic Orban a rostit cifra de 50 si a spus ca doreste ca plata sa fie cash. In instanta, Urdareanu a declarat ca a inteles ca e vorba de 50.000 de euro. Orban i-ar fi aratat cinci degete. Banii ar fi fost solicitati pentru a fi remisi catre doi directori de la posturi de televiziune. Inculpatul era constient ca se afla in afara reglementarilor legale privind finantarea campaniei electorale", a spus procurorul.

Citeste si:
Ludovic Orban a anunțat primul termen la Curtea de Apel în procesul...
Ludovic Orban a anunțat...

El a mai cerut ca, pe langa condamnarea la un an inchisoare cu executare, lui Orban sa i se interzica sa mai ocupe o functie publica dupa executarea pedepsei.

Ludovic Orban a fost achitat in prima instanta pe 31 ianuarie pentru aceste acuzatii.

Potrivit DNA, pe 1 martie 2016, Orban l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala la alegerile locale, in care acesta fusese nominalizat de PNL sa candideze la functia de primar al municipiului Bucuresti.

Procurorii sustin ca, in martie 2016, Urdareanu s-ar fi intalnit cu Orban la domiciliul celui dintai, ocazie cu care liderul PNL i-a comunicat ca are nevoie de 50.000 de euro in numerar, pentru a-i folosi in vederea promovarii imaginii sale drept candidat la Primaria Capitalei, iar banii erau ceruti in numerar "tocmai fiindca erau... pentru posturi TV".

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

"Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri ca el pretinde putin, ca nu mai e cum era pe vremuri. (...) Ludovic Orban i-a spus omului de afaceri sa se gandeasca daca poate sa dea banii: 'te gandesti daca poti sau imi dai un sut in fund'. Ludovic Orban i-a spus ca nu vrea nimic de la partid", se arata in rechizitoriul DNA.

Pe 20 martie 2016, cu ocazia unei noi intrevederi, Orban i-ar fi pretins lui Urdareanu suma de 50.000 euro in numerar, aratand ca are un buget de campanie limitat si ca doreste "sa aiba canale deschise" pe anumite posturi de televiziune, au sustinut procurorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.