Tribunalul Bucuresti a decis, miercuri, ca fostul europarlamentar Adrian Severin sa fie eliberat conditionat din inchisoare, dupa ce acesta a executat efectiv un an si trei luni din pedeapsa de patru ani primita pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.

Tribunalul a respins contestatia DNA si a mentinut decizia de eliberare conditionata luata de Judecatoria Sectorului 5 in data de 22 ianuarie 2018. Decizia este definitiva.

Pe 16 noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.

Dosarul lui Adrian Severin: a acceptat bani de la jurnalisti sub acoperire

Adrian Severin a fost acuzat de DNA ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica "The Sunday Times", care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestia pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.

"La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente. In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia juridica, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta", arata procurorii.

Potrivit DNA, in vederea incasarii sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele doua persoane.

Citeste si:
Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, închis pentru...
Fostul primar al municipiului...

Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" unor jurnalisti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar intrebat de unul dintre jurnalisti daca a fost usor sa-l convinga pe acesta sa depuna amendamentul, el a raspuns ca pana la un anumit punct i-a fost greu, dar ca in cele din urma a acceptat ideea, "insa a fost o adevarata munca".

Eurodeputatul sloven si cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renuntand astfel la imunitatea parlamentara, in schimb Adrian Severin a refuzat, sustinand ca este vorba de "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica".

Citeste si:
Inalta Curte a respins contestatia in anulare depusa de Adrian...
Inalta Curte a respins...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.