Aceasta este lectia anticoruptie la nivel european a magistraturii din Romania - a fost reactia procurorului general Augustin Lazar, cu privire la protestele judecatorilor si procurorilor in cazul modificarilor la legile Justitiei.

"Este o veste buna privind partea pozitiva a lucrurilor, in sensul ca avem o magistratura la nivel european, o magistratura matura, care cunoaste valorile culturii europene si care este in masura sa apere independenta Justitiei. Aceasta este lectia anticoruptie la nivel european a magistraturii din Romania", a declarat Augustin Lazar, la intrarea in CSM.

El a subliniat ca magistratii se manifesta "foarte decent" si "nu au facut nimic ofensator".

"Se manifesta foarte constienti de valorile culturii juridice europene. Nu au facut nimic ofensator, ba dimpotriva, au aratat ca nu le este indiferent faptul ca independenta Justitiei romane poate fi afectata si in aceste conditii magistratii au luat o atitudine care la nivel european cu precizie inseamna o lectie anticoruptie",
a afirmat seful Ministerului Public.

Intrebat daca magistratii pot fi sanctionati in vreun fel, Augustin Lazar a invocat scrisoarea de luni a presedintei CSM, Mariana Ghena, precizand totodata ca cine are calitatea de magistrat "stie ce are de facut", scrie Agerpres.

"Va rog sa observati ca avem o scrisoare a presedintei CSM, care arata acelasi lucru pe care il doresc si magistratii, in sensul ca ne asteptam la un dialog din partea celor care se ocupa de modificarile la legile Justitiei si la Codurile penal si de procedura penala. Ne asteptam la un dialog pentru ca magistratura romana are specialisti, CSM are experti, Ministerul Justitiei are doua directii de experti in materie de legislatie si acest dialog este absolut necesar pentru a realiza legi bune in acest domeniu. In niciun caz nu se poate face intr-o maniera accelerata si asa cum vedem noi de azi pe maine. Un text de lege se gandeste indelung, se studiaza cu referire la consecintele, la impactul pe care poate sa-l aiba in practica si apoi este votat si adoptat ca lege", a explicat Lazar.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.