Peste 1.200 de detinuti au fost eliberati in ultima luna, de la intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu, spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, care il contrazic pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Acesta sustinea ca in prima luna de aplicare a acestei legi au fost eliberati 650 de detinuti.

"Dupa ce seful penitenciarelor recunostea ca sunt extrem de multe erori la punerea in libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul, afirmand ca, in prima luna de aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 de detinuti ramasi in penitenciare. (...) Conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberati in plus peste 1.200 de detinuti (aproape dublu fata de cat a anuntat ministrul)", spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, potrivit News.ro.

Potrivit acestora, in primul an de aplicare a acestei legi numarul detinutilor care vor fi eliberati va depasi 8.000, ceea ce ar insemna ca vom avea un plus de cel putin 5.000 de infractiuni fata de dinamica normala a criminalitatii.

"La fel de probabil, vom avea beneficii zero in ceea ce priveste modernizarea sistemului penitenciar, avand in vedere ca investitiile de anvergura in modernizarea penitenciarelor inca sunt la stadiul de anunt. In legatura cu motivele pentru care ministrul Justitiei dezinformeaza nu putem decat sa speculam ca incearca sa ascunda erorile si efectele negative ale unei masuri de gratiere mascata care va actiona ca un stimulent pentru criminalitate in urmatoarea perioada. Il somam, deci, public sa renunte la aceste dezinformari ale opiniei publice, care are dreptul sa stie excact cati hoti, violatori, talhari si criminali au beneficiat de acest act de clementa"
, adauga reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor intr-un comunicat de presa transmis joi.

Retail jobs

Conform site-ului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, la acest moment in penitenciarele din Romania sunt incarcerate 24.336 de persoane.

Ministrul Justitiei a prezentat cifre eronate in Parlament

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, in Parlament, ca in penitenciare sunt 25.093 de detinuti, cu 5.972 de detinuti peste capacitatea de cazare la standardul de 4 metri pe detinut, el afirmand ca in urma aplicarii legii recursului compensatoriu au fost eliberati 650 de detinuti.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat in vigoare in 19 octombrie si prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

In prima zi de la intrarea in vigoare a acestei legi au fost pusi in libertate 529 de detinuti, iar ANP spunea ca in perioada urmatoare ar putea fi eliberati conditionat, in baza acestei legi, alti 3.349 de detinuti, cei mai multi fiind de la Rahova - 250 si de la Penitenciarul Poarta Alba - 200. Potrivit reprezentantilor unora dintre penitenciare, multi dintre detinutii pusi in libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnari pentru furturi si talharii, dar si pentru omor. Ministrul Tudorel Toader a spus atunci ca aceasta cifra este mare si i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca "impactul va fi atat de mare".

Citeste si:
Kovesi câștigă la CEDO. Demiterea șefei DNA a fost abuzivă
Kovesi câștigă la CEDO....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.