Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri, cu 230 de voturi ”pentru”, 54 ”impotriva” si 78 de abtineri Codul de conduita al senatorilor si deputatilor, un document care ii obliga pe alesi sa se imbrace decent si sa nu injure, dar nu contine nicio prevedere despre integritatea acestora, asa cum a solicitat Comisia Europeana.

Opozitia a criticat codul de conduita al senatorilor si deputatilor adoptat de Parlament, liberalii abinandu-se de la vot, iar cei de la USR votand impreuna.

Deputatul PNL Adriana Saftoiu a spus de la tribuna Parlamentului ca documentul este precum apa sfintita, in vreme ce purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna a explicat ca majoritatea a bifat o formalitate, o cerinta a Uniunii Europene, a carei materializare nu are consistenta.

La randul sau, deputatul PMP Corneliu Bichinet a spus ca, desi partidul sau a votat codul de conduita, documentul este ”o mare nenorocire facuta sa incorseteze Parlamentul”.

PNL si minoritatile s-au abtinut de la a vota codul de conduita al senatorilor si deputatilor, in vreme ce USR a votat impotriva.

(1) Codul de conduita al deputatilor si senatorilor reglementeaza normele si principiile de conduita parlamentara in exercitarea mandatului incredimtat.
(2) In exercitarea mandatului, deputatii si senatorii sunt in serviciul poporului.
(3) Mandatul deputatilor si al senatorilor se exercita in conformitate cu principiul separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale
”, se arata in articolul 1 al documentului adoptat miercuri de Parlament.

Codul prevede si faptul ca:
- senatorii si deputati sunt independenti in exercitarea mandatului de orice entitate fizica sau juridica
- mandatul imperativ este nul.
- in exercitarea mandatului lor, deputatii si senatorii trebuie sa dea dovada de impartialitate, luand in considerare interesul cetatenilor pe care ii reprezinta.

Deputatii si senatorii au obligatia de a participa la activitatile parlamentare, de a fi in contact cu cetatenii si de a-si exercita intr-o maniera transparenta mandatul”, se arata la articolul 4 al codului de conduita.

Politicienii trebuie sa aiba o tinuta decenta

Documentul prevede si obligativitatea senatorilor si deputatilor sa aiba o tinuta vestimentara decenta si sa nu foloseasca cuvinte indecente.

(1) Deputatii si senatorii trebuie sa asigure prin atitudine, limbaj, conduita si tinuta solemnitatea sedintelor parlamentare si bunul mers al activitatilor desfasurate in cadrul structurilor parlamentare.
(2) Parlamentarii trebuie sa aiba o tinuta vestimentara decenta si sa nu foloseasca expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase
”, se prevede la articolul 6.

Citeste si:
Deputații ruși înăspresc pedepsele cu închisoarea pentru...
Deputații ruși înăspresc...

Un cod de conduita al senatorilor si deputatilor a fost insistent cerut de Comisia Europeana, inclusiv in ultimul raport de tara dat publicitatii la inceputul acestui an.

Recomandarea Comisiei Europene a vizat asigurarea faptului ca in Codul de conduita pentru parlamentari sa fie incluse prevederi clare cu privire la respectul reciproc intre institutii si se precizeaza clar ca parlamentarii si procesul parlamentar trebuie sa respecte independenta sistemului judiciar.

Un Cod de conduita similar ar trebui adoptat pentru ministri, a mai spus Comisia Europeana.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.