Plenul Senatului are marti pe ordinea de zi pentru dezbatere si vot final ordonantele de Guvern privind introducerea platii defalcate a TVA si a majorarii accizei pe combustibili, masuri luate de Cabinetul Tudose la fianalul lunii august, dar respinse de Comisia de buget-finante a Senatului condusa de social-democratul Eugen Orlando Teodorovici.

Pe 26 septembrie senatorii din comisia de buget-finante au decis, prin aprobarea unui amendament depus in acest sens, ca plata defalcata a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat si firmele aflate in relatii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind optional din 2018 si obligatoriu doar din 2019, daca se va dovedi functional.

Contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA, iar amenda la prima abatere este eliminata, fiind inlocuita cu un avertisment, cu argumentul complexitatii sistemului si al timpului scurt de implementare, au mai decis senatorii din Comisia de buget-finante, informeaza News.ro.

La acest moment, plata defalcata a TVA a intrat in vigoare de la 1 octombrie, optionala pentru firme si obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Masura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atentioneaza ca aceasta va bloca economia. Oficialii Fiscului dau asigurari ca procesul "va fi lin".

Tot pe 26 septembrie, comisia de buget-finante din Senat a decis, la propunerea PNL, si eliminarea majorarii accizei la carburanti.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 30 august, majorarea accizelor la carburanti in doua etape - de la 15 septembrie si 1 octombrie.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, anunta ca majorarea accizei va genera o scumpire de cate 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanti - benzina cu plumb, fara plumb si motorina. El sustinea ca aceasta majorare se produce in etape "pentru a nu crea un soc la nivelul consumului care poate genera cresteri de pret, automat scaderi de consum si poate afecta bugetul de stat”.

De la momentul la care a fost anuntata aceasta masura, preturile carburantilor la pompa au inceput sa creasca.

Senatorii PSD, reuniti ulterior in sedinta, au decis sa voteze cele doua ordonante in forma adoptata de Guvern, adica majorarea accizei la combustibili sa ramana in continuare valabila, iar split TVA sa fie obligatorie de la 1 ianuarie 2018 pentru toate firmele din Romania.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.