Motiunea intitulata "PSD dauneaza grav sanatatii" va fi dezbatuta marti de catre deputati, urmand sa fie votata miercuri. Semnatarii ii cer premierului Mihai Tudose demiterea ministrului Sanatatii, Florian Bodog, fiind invocate criza vaccinurilor, nefinalizarea constructiei unor spitale sau "farsa salariilor ca afara", si spun ca mandatul lui Bodog a fost caracterizat de ezitari, de amanari si de o lipsa totala de decizie.

Motiunea este semnata de 102 parlamentari ai PNL, USR si PMP si va fi dezbatuta marti in plenul Camerei Deputatilor, iar miercuri va avea loc votul.

Prin motiune i se solicita premierului Mihai Tudose sa il demita pe ministrul Sanatatii, Florian Bodog, caruia ii sunt imputate criza vaccinurilor, "birocratia care sufoca Romania si ia din banii pacientilor", "farsa salariilor ca afara", nefinalizarea constructiei de spitale. Semnatarii documentului spun ca mandatul de 9 luni al ministrului Sanatatii este caracterizat de "ezitari, amanari, balbaieli si o lipsa totala de decizie".

"Suntem in a 9-a luna de guvernare PSD - ALDE si putem constata, fara prea mare efort, ca nu s-au realizat nici macar 1% dintre promisiunile formulate in campania electorala si scrise negru pe alb in cele doua programe de guvernare votate de majoritatea parlamentara, desi in evaluarile domnului Dragnea toate-s bune si frumoase. Mai mult decat atat, nu exista nici macar semne sau intentii ca vreunul dintre punctele asumate sa fie in mod concret intre prioritatile actualului guvern. Atunci cand ati fost investit ca ministru al sanatatii, v-ati autodefinit ca un ministru curajos, ferm, care cunoaste sistemul de sanatate, care s-a confruntat cu problemele din sistem si care are solutii eficiente in vederea asanarii sistemului public de sanatate (...) Din pacate, dupa noua luni de mandat, un timp rezonabil (...), activitatea dumneavoastra a stralucit in ezitari, amanari, balbaieli si o lipsa totala de decizie", arata semnatarii motiunii, potrivit News.ro.

Ei mai spun ca Florian Bodog a adus in colaps sistemul de sanatate si ca "experimentele nefaste ale acestuia trebuie stopate".

Initiatorii motiunii "PSD dauneaza grav sanatatii" arata ca problemele sistemului public de sanatate din Romania sunt atat de multe incat nu ar ajunge o saptamana pentru a fi dezbatute in plen si arata ca, din acest motiv, motiunea vizeaza anumite probleme urgente care au nevoie solutii imediate, probleme pe care Guvernul si le-a asumat prin programul de guvernare si pe care "nu are nicio intentie sa le rezolve".

"Pe 11 septembrie elevii au inceput scoala, iar copiii s-au intors in colectivitati in care numai o parte dintre acestia sunt imunizati impotriva unor riscuri, boli considerate banale si eradicate in majoritatea statelor dezvoltate. (...) Despre elaborarea unui cadru legislativ modern privind vaccinarea nu mai are sens sa vorbim. V-ati spalat pe maini! Ati inaintat Parlamentului un proiect de lege slab, facut de amatori, incomplet si superficial, doar ca sa scapati de presiunea mediatica (...) Esecul evident al Guvernului din care faceti parte de a asigura un minimum de stocuri pentru vaccinarea copiilor ne-a spulberat orice speranta ca Guvernul PSD-ALDE din care faceti parte are capacitatea de a implementa politici de sanatate de tip preventiv", se arata in textul motiunii.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Parlamentarii opozitiei il intreaba pe ministrul Bodog si ce masuri a luat pentru a preveni mortalitatea evitabila, aratand ca Romania este prima in Uniunea Europeana la mortalitate infantila - 7,29%, fata de 3,6% media in UE, si la mortalitate materna - 0,13%, din cauza lipsei programelor de preventie.

Semnatarii motiunii mai spun ca de ani de zile "birocratia guvernamentala toaca bani importanti din banii pacientilor, din banii care ar trebui sa ajunga in dotarea spitalelor, in instrumentar sau in reabilitarea unitatilor sanitare".

"Cum si-au propus PSD si ALDE sa opreasca exodul medicilor? Simplu! Prin minciuna si demagogie, mai precis pacalindu-i pe medici ca le vor face lefurile ca in spitalale din vestul Europei (...) Din pacate, ca toate promisiunile asumate de PSD, si aceasta a fost o mare farsa", mai spun initiatorii motiunii.

Citeste si:
Social-democrații vor ca Marcel Ciolacu să candideze la Președinție...
Social-democrații vor ca...

"Experimentele nefaste ale actualului ministru, care a adus in colaps sistemul de sanatate, trebuie stopate. De aceea, prim-ministrul Mihai Tudose, fortat astazi de dumneavoastra, printr-un vot vaforabil dat acestei motiuni, va fi obligat sa il demita pe domnul ministru Florian Bodog. Minima responsabilitate politica ne spune ca la dezastrul lasat in urma de domnul Bodog, acesta ar fi trebuit sa-si dea demisia si sa plece singur", se arata in finalul motiunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.