Sindicalistii din Cartel Alfa si din Sindicatul National al Politistilor protesteaza miercuri, in fata Guvernului, nemultumiti de masurile anuntate de Executiv, in special de transferul contributiilor de la angajator catre angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salariala anuntata pentru debutul anului 2018 sa nu se regaseasca, de fapt, in veniturile nete.

"Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezinta un experiment singular si iresponsabil care risca sa duca la dezintegrarea sistemului national de securitate sociala. Acest plan guvernamental a starnit deja reactii internationale, deoarece este de natura sa submineze progresele realizate dupa decenii de campanie pentru justitie sociala si solidaritate si pentru drepturile si libertatile cetatenilor europeni. Plata contributiilor sociale exclusiv de catre angajat nu este aplicata in nicio tara UE. Dimpotriva, in cele mai multe tari, cota suportata de angajator este mai mare decat cea platita de lucratori (media UE este de 23,57% contributii angajatori, 13,35% contributii angajat), deoarece companiile au si o raspundere sociala", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, potrivit News.ro.

El a spus Romania va avea ”inca o bila neagra”, fiind ”tara care incearca sa distruga modelul european” al asigurarilor sociale.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care sa oblige angajatorii sa includa in salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior in sarcina angajatorului pentru salarii care depasesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar impiedica salariatul sa beneficieze de facilitati fiscale care ii sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contributii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde pana la 302 lei, adica o reducere nominala cu aproximativ 17% a salariului net. In sistemul bugetar, cresterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezinta in conditiile acestui transfer doar 4,26%.

Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

La randul sau, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarna, a precizat ca angajatii din sistem se vor alatura celor de la Cartel Alfa in miscarea de protest.

”Transferul de contributii catre angajat va neutraliza majorarile salariale. Practic, nu va fi nicio majorare”, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, Dumitru Coarna.

De asemenea, sindicalistii cer deblocarea negocierii si incheierii contractelor colective de munca la toate nivelurile, plecand de la propunerea comuna de modificare a Legii 62/2011 a celor 5 confederatii sindicale inaintata Guvernului si modificarea Legii 62/2011 a dialoglui social.

La mitingul din fata Piata Victoriei sunt asteptate cateva mii de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.